eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gabona. Forrás: Getty Images/Steve Satushek
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Magyar álláspont: Brüsszel az ukrajnai hosszabbítással ismét magára hagyja a kelet-európai gazdákat

Az agrártárca szerint az Ukrajnának biztosított vámfelfüggesztés és egyéb intézkedések meghosszabbítása új intézkedések nélkül csapás Kelet-Európának.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kontingensek további egy éves felfüggesztésének megújítására, és javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a moldovai behozatalra vonatkozó valamennyi fennmaradó vám 2022 júliusa óta hatályban lévő felfüggesztését.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az autonóm kereskedelmi kedvezményeket Ukrajna esetében az EU 2022 júniusa óta alkalmazza, és az országnak és gazdaságának nyújtott uniós támogatás részét képezik. A kedvezmények hozzájárulnak az ukrán gyártók és exportőrök a háború következtében kialakult nehéz helyzetének enyhítéséhez - indokolt.

Elmondása szerint e célból, valamint figyelembe véve egyes mezőgazdasági termékek Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalának 2022-ben és 2023-ban bekövetkezett jelentős növekedését, a megújított autonóm kereskedelmi kedvezmények megerősített védintézkedési mechanizmust tartalmaznak. Ez biztosítja, hogy az uniós piacot, illetve egy vagy több tagállam piacait érintő jelentős zavarok esetén gyors korrekciós intézkedéseket lehessen hozni.

Az uniós bizottság közleményében részletezte: a legérzékenyebb termékek, köztük a baromfi, a tojás és a cukor esetében vészfékmechanizmust irányoztak elő, amely a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a behozatalt. Ez azt jelenti, hogy ha e termékek behozatala meghaladná az említett mennyiségeket, ismét kivetnék a vámokat annak biztosítása érdekében, hogy a behozatal mennyisége ne haladja meg jelentősen a korábbi évekét.

Magyar álláspont

Brüsszel ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen az Ukrajna számára biztosított autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére - közölte Nagy István agrárminiszter a szaktárca szerdai közleménye szerint.

A tárcavezető leszögezte: Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.

Nagy István a közlemény szerint rávilágított, hogy az Európai Bizottság az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítására tett javaslatával továbbra is hátrányos helyzetbe hozná az európai termelőket és az Ukrajnának biztosított könnyítésekkel negatív hatást gyakorolna az unió agráriumára. Ez tovább veszélyeztetheti a mezőgazdaság stabilitását és a gazdálkodók jövőjét - mutatott rá a miniszter.

Kifejtette: a bizottság ugyanis akként hosszabbítaná meg az ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. A baromfi, a tojás és a cukor esetében javasolt vészfékmechanizmus a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a vámmentes behozatalt. Ez gyakorlatilag konzerválná a háború kirobbanása óta kialakult, kizárólag Ukrajna érdekeit szem előtt tartó helyzetet - tette hozzá Nagy István.

Hosszabbítás Moldova számára

Az Európai Bizottság szerdán azt is javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a moldovai behozatalra vonatkozó valamennyi fennmaradó vám 2022 júliusa óta hatályban lévő felfüggesztését. Az autonóm kereskedelmi kedvezmények Moldova esetében segítik az ország arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy uniós útvonalakra irányítsa át az exportot. A Moldovából az EU-ba irányuló export 2021 és 2022 között összesen 1,8 milliárd euróról 2,6 milliárd euróra nőtt.

Az Ukrajnára és Moldovára vonatkozó javaslatokat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvizsgálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×