eur:
391.24
usd:
366.49
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
COPENHAGEN, DENMARK - JANUARY 1: Crown Princess Mary of Denmark and Crown Prince Frederik of Denmark arrive at Amalienborg Palace for the traditional new year reception on January 1, 2024 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Patrick van Katwijk/Getty Images)
Nyitókép: Patrick van Katwijk/Getty Images

A dán királynő a fia playboy múltja miatt léphetett

Dániában az év meglepetése volt II. Margit királynő váratlan, szilveszteri lemondása. Egyesek szerint mindez azért történt, hogy megmentse fia, a trónörökös házasságát.

A közkedvelt, és a világ legrégebb óta uralkodó királynője, II. Margrethe – Margit – szilveszterkor nagy meglepetést keltett, amikor „dobott egy Jelcint”. Az orosz elnök 1999. utolsó napján jelentette be lemondását és azt, hogy Vlagyimir Putyint akarja látni utódjaként, a többi pedig történelem. A dán uralkodó döntése is az, mert 500 éve nem volt példa ilyesmire a skandináv királyságban.

A világpolitikára inkább „puha erővel” ható Dániában az 55 éves, négygyerekes és négy nyelven beszélő apa, Frederik – Frigyes – koronaherceg ül a trónra egy januári ünnepségen. Frigyes az 1990-es években a „bulizós hercegként” vonult be a köztudatba, de később, az Aarhus és Harvard Egyetemen töltött évei során „megkomolyodott” – írta róla a Sky News.

De kérdés, hogy mennyire, mivel egyesek szerint egy afférba keveredett, ami árthat a monarchiának.

Pedig a herceg felelősebb magatartására utalt, hogy a királyi testőrségben is szolgált, majd flottaparancsnok volt és ezredesi rangot kapott a légierőben.

Az elmúlt években, Margit királynő megromlott egészsége miatt is, Frigyes még többet vállalt magára, de emellett maradt ideje arra, hogy a rockzenét kedvelő királyi sarj koncertekre, fesztiválokra és sporteseményekre látogasson.

Sajtóhírek szerint azonban nincs minden teljesen rendben körülötte: azt követően, hogy egy spanyol magazin, a Lecturas képeket hozott le, amiken az látható, hogy egy mexikói színésznő társaságában járta Madrid utcáit, látogatott el egy Picasso-kiállításra és még együtt vacsoráztak is,

elterjedt, hogy viszonya lehet Genoveva Casanovával.

A magazin fotói szerint a koronaherceg a vacsorameghívás utáni reggelen távozott a 18. századi nagy csábító vezetéknevét viselő hölgy lakásából. A 47 éves celeb azonban tagadta, hogy viszonya lett volna a főrenddel.

Ezek után karácsonykor Frigyes ausztrál származású felesége, Mary hercegnő férje nélkül utazott haza a családjához. Mindennek nyomán a dán királyság ügyeivel foglalkozó kommentátorok azon spekulálnak, hogy Margit királynő lépésének célja: megmenteni a fia házasságát azzal, hogy a párból uralkodói párt csinál.

„Előfordulhat, hogy a királynő azért lépett, mert elborzasztotta a lehetőség, hogy széteshet a házasság és elveszítheti Maryt. Ez nagy gondokat okozott volna, mert mindig is értékesnek tartotta a menyét” – mondta Phil Dampier, a dán királyság ügyeivel foglalkozó író. „Teljesen váratlanul történt a dolog, sok dánt sokkolt” – tette hozzá. „Ugyan a 83 éves királynőnek volt egy hátműtétje, de elfogadható az egészségi állapota. Lehet, hogy aggódik, hogy a fia visszatér a playboy múltjához” – mondta az író.

Felmérések szerint a dánok 80 százaléka támogatja a monarchia intézményét. II. Margit 52 év után, január 14-én adja át a trónt fiának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×