eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: A leendő dán király feleségével és legidősebb fiával. Fotó: Dennis Stenild, Kongehuset

A következő dán király: a BBC őszinte portrét közöl

A dánok meglepetést kaptak szilveszterkor, amikor II. Margit királynő bejelentette: lemond idősebb fia, Frigyes trónörökös javára. A BBC ezzel kezdi a leendő király, Frigyes bemutatását. Így is jellemzik őt: partiherceg...

Frigyes koronaherceget Dániában az 1990-es évek elején még "partihercegként" ismerték, de az imázsa megváltozott, miután 1995-ben diplomát szerzett az Aarhusi Egyetemen politikatudományból. Ő lesz az első dán király, aki egyetemi tanulmányokat végzett - írja a BBC.

Egyetemi évei alatt tanult az Egyesült Államokban, a Harvardon is, ahol Frederik Henriksen álnéven iratkozott be.

Később a dán haditengerészetnél szolgált, ahol a "Pingo" becenevet kapta, annak köszönhetően, hogy a búvárruhája megtelt vízzel egy gyakorlat során, és pingvinként kellett "totyognia" néhány lépést.

A most 55 éves Frigyes 2000-ben egy négy hónapos grönlandi síexpedíción vett részt, és fiatalabb korában robogóbalesetek miatt is kórházba került néhányszor.

Nem akarok bezárkózni egy erődbe, emberként szeretnék élni - mondta egyszer, és ehhez a trónra lépés után is ragaszkodni szeretne.

A BBC kiemeli, hogy Frigyes koronaherceg, akárcsak III. Károly brit király, a környezetvédelem szenvedélyes elkötelezettje.

Frigyes felesége ausztrál, ügyvédként dolgozott, amikor a későbbi pár 2000-ben találkozott egy bárban, az ausztráliai olimpiai játékok idején. Egyszer azt mondta egy interjúban, nem tudta, hogy ő Dánia hercege, amikor találkoztak. "Később valaki odajött hozzám, és azt kérdezte: tudod, hogy kik ezek az emberek?"

A leendő királyi pár a modern értékeket képviseli, és igyekeznek négy gyermeküket ennek megfelelő nevelésben részesíteni.

A BBC szerint a brit királyi hagyományoktól eltérően Frigyes koronaherceg számára nem lesz hivatalos megkoronázási ceremónia. Ehelyett a nagy napon majd a koppenhágai Amalienborg kastélyból jelentik be trónra lépését.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×