eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen orosz 122 milliméteres BM-21-es Grad rakétavetővel tüzelnek a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a Nyizsnij Novgorod térségében lévő mulinói gyakorlótéren 2021. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Új, nagy jelentőségű célpontja van az orosz hadvezetésnek

Miközben az ukránok a krími orosz flotta egyik hajója elleni akciójukat ünnepelték, az orosz vezetés jelezte: a cél immár Nyikolajev és Odessza ostroma. Mindezt egy kisebb település elfoglalása után közölték.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy az orosz csapatok megrohamozták Marinkát, az Avdijivkához legközelebb eső települések egyikét.

"Ma teljesen felszabadították Marjinka települést, ez Donyecktől öt kilométerre délnyugatra fekszik. Kilenc éve az Ukrán Fegyveres Erők nagyon erős védelmet építettek ki ott" – jelentette Sojgu.

A miniszter elmondása szerint az Ukrán Fegyveres Erők komplex földalatti kommunikációs rendszert telepítettek a városba és "gyakorlatilag minden utcában" tartós tüzelőpontokat alakítottak ki, amelyek jól védettek voltak minden légi és tábori tüzérségi támadástól – idézte a szavait a gazeta.ru.

A Marjinka körüli harcokban a harci zónából érkező jelentések szerint jól teljesítettek a 2S4 "Tulipán" 240 mm-es önjáró aknavetők és a "Szmelcsak-M" aknák. Az ilyen eszközöket az ellenség tartós tűzérségi- és erődítési struktúráinak megsemmisítésére tervezték. A Szmelcsak aknái a cél körül, egy közel 2 méteres sugarú körben csapódnak be.

Marinka elfoglalása lehetővé teszi, hogy az ukrán tüzérség tüzelőállásait távolabb tolják a donyecki agglomerációtól, ami jelentősen korlátozza az ukrán fegyveres erők képességét Donyeck és külvárosainak lövésére.

Ezután az orosz fegyveres erők számára Avdijivka régóta tervezett elfoglalása lesz a cél

– írják a Gazeta katonai elemzői.

A városért hónapok óta elkeseredett harcok folynak. Ukrán parancsnokok a lőszerhiányra és az elnöki hivatal által megfogalmazott irreális célokra panaszkodnak. Emiatt a nyugati sajtó sokat cikkezett Zelenszkij elnök és Zaluzsnyij vezérkari főnök állítólagos ellentétéről.

A gazeta.ru – az orosz oldalról – azon spekulál, hogy az ukrán hadsereg a közeljövőben megkezdheti egységeinek visszavonását Avdijivkából, „nincs sok választása: vagy visszavonul, megtartva a viszonylag harcképes zászlóaljakat és dandárokat, vagy súlyos veszteségeket szenved”.

Avdijivka elfoglalása után az orosz fegyveres erők következő feladata a két önjelölt donbászi köztársaság teljes területének elfoglalása lesz. Ezt követően okkal feltételezhető, hogy az orosz hadvezetés fontolóra veszi a Herszon és Zaporizzsja régiók elfoglalását.

A jövőre nézve az orosz fegyveres erők vezetése terveket készít egy olyan műveletre, amely

a háború kezdetétől ellenálló Nyikolajev városának és kikötőjének elfoglalását, valamint Odessza megközelítését és későbbi ostromát vetíti előre.

A fő feladat ebben az esetben valószínűleg a következőképpen fogalmazódik meg: elvágni Ukrajnát a Fekete-tengertől.

Mindez meglepően hangzik annak tükrében, hogy Ukrajna és szövetségesei szerint a Novocserkasszk nevű orosz hajó elleni sikeres rakétatámadás tovább gyengítette a Fekete-tengeren az orosz jelenlétet. A Gazeta elemzői szerint Sojgu terveihez meg kéne szerezni a dominanciát a levegőben, radikálisan javítani az ukrán drónok elleni harcot. Csak ekkor tudnának az orosz csapatok napi 20-25km-t megtenni – máskülönben Odesszát öt év alatt sem érhetik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×