eur:
395.69
usd:
368.63
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Brüsszel, 2023. december 14.Palesztinokat támogató tüntetők Brüsszelben, az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója helyszínének közelében, a találkozó első napján, 2023. december 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Terrortámadásokat terveztek, több európai országban voltak letartóztatások

Európa-szerte hét embert tartóztattak le, amikor a hatóságok megakadályozták a Hamász zsidó célpontok ellen tervezett támadásait. Az egyik akció során a terroristáknak berlini célpontokat kellett volna megtámadniuk.

Németországban, Dániában és Hollandiában tartóztattak le hét embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Hamász nevében európai zsidó célpontok elleni terrortámadásokra készültek. A meghiúsított támadások kapcsán felmerült, hogy az eddig Gázát kormányzó és legfeljebb izraeliek ellen fellépő szervezet immár nyugati célpontokat is támadhat. A Hamász október 7-i, brutális dél-izraeli támadása nyomán indított pusztító offenzívát a Gázai övezet ellen Izrael, amelyben már több mint tízezer polgári lakos vesztette életét.

„Ennél komolyabb már nem lehet a fenyegetés” – mondta a meghiúsított merényletek kapcsán Mette Frederiksen dán miniszterelnök. A három érintett európai ország hatóságai egyelőre nem árultak el részleteket a tervezett támadásokról. Nyugati biztonsági illetékesek korábban figyelmeztettek, hogy a gázai háború megnövelte az európai zsidó közösségek fenyegetettségét.

A brit zsidó intézmények védelmét biztosító Community Security Trust nevű szervezet is arra emlékeztetett, hogy a Hamász soha nem mutatott érdeklődést az Izraelen kívüli támadások iránt. „Ha viszont mostanra megváltozott a politikája és a térségen kívül akarja támadni a zsidó közösségeket a Hezbollahhal és Iránnal együtt, akkor az nagyon aggasztó lehet...

nagy az aggodalom, hogy a Hamász főparancsnoksága az Európában élő embereinek ad parancsot egy támadás végrehajtására”

– mondta a szervezet szóvivője a Telegraph című brit újságnak.

A német hatóságok tájékoztatása szerint a Berlinben őrizetbe vettek egyiptomi és libanoni állampolgárok, a dán rendőrség pedig úgy értesült, hogy bűnbandákkal is kapcsolatban állhatnak. A Berlinben letartóztatott három férfit és a Hollandiában elfogott negyediket azzal gyanúsítják, hogy fegyverek rejtekhelyeit készítették elő, hogy „azokat bármikor be lehessen vetni európai zsidó intézmények elleni terrortámadásokhoz”.

A német bulvárlap, a Bild szerint a Berlinben őrizetbe vett három férfinak „közeli kapcsolatai vannak a Hamász katonai szervezetével”. A német hatóságok – a nyomozásuk során – öt lakást és egy éttermet kutattak át és már hónapokkal az október 7-i terrortámadások előtt nyomozást folytattak a három berlini gyanúsított után.

Mette Frederiksen dán kormányfő úgy fogalmazott, hogy

a szervezkedők Európába akarták exportálni a Hamász és Izrael konfliktusát.

Anja Dalgaard-Nielsen, a dán titkosszolgálat főnöke elismerte, hogy az elmúlt év dániai és svédországi Korán-égetései hozzájárultak a biztonsági fenyegetések megerősödéséhez.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ugyanakkor a ciprusi hatóságokkal együttműködve hiúsított meg a szigeten egy Irán által megrendelt támadást zsidó célpontok ellen. A háború kezdete óta sok izraeli költözött Ciprusra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×