eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brüsszel, 2023. december 14.Palesztinokat támogató tüntetők Brüsszelben, az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója helyszínének közelében, a találkozó első napján, 2023. december 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Terrortámadásokat terveztek, több európai országban voltak letartóztatások

Európa-szerte hét embert tartóztattak le, amikor a hatóságok megakadályozták a Hamász zsidó célpontok ellen tervezett támadásait. Az egyik akció során a terroristáknak berlini célpontokat kellett volna megtámadniuk.

Németországban, Dániában és Hollandiában tartóztattak le hét embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Hamász nevében európai zsidó célpontok elleni terrortámadásokra készültek. A meghiúsított támadások kapcsán felmerült, hogy az eddig Gázát kormányzó és legfeljebb izraeliek ellen fellépő szervezet immár nyugati célpontokat is támadhat. A Hamász október 7-i, brutális dél-izraeli támadása nyomán indított pusztító offenzívát a Gázai övezet ellen Izrael, amelyben már több mint tízezer polgári lakos vesztette életét.

„Ennél komolyabb már nem lehet a fenyegetés” – mondta a meghiúsított merényletek kapcsán Mette Frederiksen dán miniszterelnök. A három érintett európai ország hatóságai egyelőre nem árultak el részleteket a tervezett támadásokról. Nyugati biztonsági illetékesek korábban figyelmeztettek, hogy a gázai háború megnövelte az európai zsidó közösségek fenyegetettségét.

A brit zsidó intézmények védelmét biztosító Community Security Trust nevű szervezet is arra emlékeztetett, hogy a Hamász soha nem mutatott érdeklődést az Izraelen kívüli támadások iránt. „Ha viszont mostanra megváltozott a politikája és a térségen kívül akarja támadni a zsidó közösségeket a Hezbollahhal és Iránnal együtt, akkor az nagyon aggasztó lehet...

nagy az aggodalom, hogy a Hamász főparancsnoksága az Európában élő embereinek ad parancsot egy támadás végrehajtására”

– mondta a szervezet szóvivője a Telegraph című brit újságnak.

A német hatóságok tájékoztatása szerint a Berlinben őrizetbe vettek egyiptomi és libanoni állampolgárok, a dán rendőrség pedig úgy értesült, hogy bűnbandákkal is kapcsolatban állhatnak. A Berlinben letartóztatott három férfit és a Hollandiában elfogott negyediket azzal gyanúsítják, hogy fegyverek rejtekhelyeit készítették elő, hogy „azokat bármikor be lehessen vetni európai zsidó intézmények elleni terrortámadásokhoz”.

A német bulvárlap, a Bild szerint a Berlinben őrizetbe vett három férfinak „közeli kapcsolatai vannak a Hamász katonai szervezetével”. A német hatóságok – a nyomozásuk során – öt lakást és egy éttermet kutattak át és már hónapokkal az október 7-i terrortámadások előtt nyomozást folytattak a három berlini gyanúsított után.

Mette Frederiksen dán kormányfő úgy fogalmazott, hogy

a szervezkedők Európába akarták exportálni a Hamász és Izrael konfliktusát.

Anja Dalgaard-Nielsen, a dán titkosszolgálat főnöke elismerte, hogy az elmúlt év dániai és svédországi Korán-égetései hozzájárultak a biztonsági fenyegetések megerősödéséhez.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ugyanakkor a ciprusi hatóságokkal együttműködve hiúsított meg a szigeten egy Irán által megrendelt támadást zsidó célpontok ellen. A háború kezdete óta sok izraeli költözött Ciprusra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×