eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nagy európai fordulat – térképen a palesztinbarát tüntetések

Szinte mindennaposak az iszlamista palesztin terrorszervezetet, a Hamászt éltető, Izrael-ellenes tüntetések az európai városokban. A tüntetők létszámából kiindulva készített általános "rokonszenvelemzést" a Neue Zürcher Zeitung.

A tekintélyes svájci lap az elemzés bevezetőjében arra mutatott rá, hogy a Hamász Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadása óta Európában több mint háromszor annyi volt a palesztinbarát tüntetések száma, mint az Izrael melletti tüntetéseké.

Múlt szombaton rendőrségi adatok szerint 300 ezer palesztinbarát tüntető vonult Londonban a Hyde Parktól a belvároson keresztül az amerikai nagykövetségig, a tüntetés nagyobbrészt békés volt, a tüntetők ugyanakkor Izrael létezési jogát kétségbevonó jelszavakat skandáltak, többi között a "From the River to the Sea" jelszót, arra utalva, hogy a palesztinok hazájának a Jordán folyótól a Földközi-tengerig kellene terjednie. A rendőrség több tüntető ellen büntetőeljárást indított gyűlölet szításának vádjával.

Londonban ugyanakkor már a november 11-ét megelőző hétvégeken is tízezrek tüntettek a palesztinok mellett. A brit főváros az a helyszín, ahol Európában a legnagyobb létszámú palesztinbarát tüntetésre kerül sor, de – mint a svájci lap emlékeztet – csupán az egyike annak a több száz európai városnak, ahol az elmúlt hetekben ilyen tüntetésekre került sor.

A lap által idézett ACLED konfliktuskutató intézet elemzésében összehasonlította a palesztinbarát és az Izrael melletti tüntetések adatait. A szervezet az adatok alapján azt a következtetést vonta le, hogy

a palesztinokkal való szolidaritás az európai utcákon jelentősen erősebb, mint az Izrael melletti szolidaritás.

A Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta több mint hétszáz Palesztina melletti tüntetésre került so, háromszor többre, mint amennyi az Izrael melletti megmozdulások száma volt.

A lap által közölt térkép az egyes helyszíneket ábrázoló körök nagyságával jelezte a tüntetések számát. Minél nagyobb volt a kör, annál több tüntetésre került sor az adott helyszínen, függetlenül a tüntetők számától.

Forrás: nzz.ch
Forrás: nzz.ch

A legtöbb palesztinbarát tüntetésre a körök nagysága szerint Berlinben, valamint a két legnagyobb dán városban, Aarhusban és Koppenhágában, valamint Barcelonában került sor.

A Neue Zürcher Zeitung ebből fakadóan arra mutatott rá, hogy több okból nem a tüntetők száma meghatározó. Ezek a számok gyakran pontatlanok, hiányosak, vagy pedig a szervezőktől származnak, és ezáltal túlbecsültek. Mindez pedig megnehezíti az összehasonlítást. Nem megfelelő a tüntetések számának összevetése, mert ilyen esetben egy a londonihoz hasonló több százezres megmozdulás épp annyit számít, mint egy olyan tüntetés, amelyen a résztvevők száma háromjegyű.

A Neue Zürcher Zetiung szerint ebből kiindulva a legészszerűbb más tényezők, mindenekelőtt az időtényező összevetése. Ennek alapján az újság azt emelte ki, hogy a Hamász támadása utáni első napokban a palesztin-, illetve Izrael-barát tüntetések száma még kiegyenlítettebb volt, később azonban egyre több lett a palesztinbarát megmozdulásoké. Ez pedig arra utal, hogy

októberben csökkent az Izrael iránti rokonszenv.

Ebben a tekintetben kiegyenlítettebb volt a kép Németországban, erre ugyanakkor némi magyarázatot jelent, hogy több német városban betiltották a palesztinbarát tüntetéseket. Más volt a helyzet Spanyolországban, amely hagyományosan palesztinbarát beállítottságú. Szakértők szerint ez az Izrael állam elismerését megtagadó Franco-diktatúra idejéből származik.

Az újság szerint a közösségi médiában is Izrael van "hátrányos helyzetben". A TikTok esetében például erőebben elterjedt a palesztinbarát narratíva, mint az Izrael melletti kiállás. Hasonló a helyzet az Instagram vagy épp az X, azaz a korábbi Twitter esetében

A lap szerint a közvélemény-kutatások ugyanakkor ezzel ellentétes képet mutatnak, azaz a tüntetések és a közösségi médiumok csak az érem egyik oldalát jelentik. A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint a palesztinokkal szembeni rokonszenv Európában a terrortámadás után általánosságban csökkent. A felmérésekből kitűnt az is, hogy a palesztinbarát tüntetések, illetve tartalmak a fiatalabb generáció számára "vonzóbbak", az összlakosságra nézve ez azonban nem érvényes.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×