eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány beszél a kilencvenes évek maffia-leszámolásos ügyeiről - az 1999-ben megölt Döcher György ügyéről és a tíz halálos áldozattal járó dunaszerdahelyi mészárlásról - tartott budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Igazgatási Központban 2022. január 20-án. Balogh János országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy kimagasló szakmai eredményt ért el a rendőrség a maffia-leszámolások felderítésében.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Komoly kifogások" miatt leváltották a magyar nemzetiségű rendőrfőkapitányt Szlovákiában

Csütörtöktől már nem a magyar nemzetiségű Hamran István vezeti a szlovák rendőrséget. A szerdán kinevezett új belügyminiszter ugyanis első intézkedései egyikeként leváltotta Szlovákia országos rendőrfőkapitányát. A miniszter szerint komoly kifogások merültek fel a rendőrfőkapitány politikai és személyes hozzáállásával kapcsolatban. Az ellenzék szerint a kormány megkezdte a tisztogatást.

Az új szlovák belügyminiszter nem várta meg, hogy Hamran István önként távozzon, máris leváltotta az országos rendőrfőkapitányt. Matúš Šutaj Eštok, a Hlas párt által jelölt tárcavezető csütörtökön hívta vissza tisztségéből a rendőrfőnököt, három nappal azelőtt, hogy Hamran önként távozott volna. Az országos rendőrfőkapitány ugyanis már korábban kijelentette, ha a Smer alakít kormányt, nem várja meg, amíg menesztik posztjáról, hanem önként fogja kérni a felmentését. Hamran István úgy tervezte, előbb találkozik az új belügyminiszterrel, hogy beszámoljon a rendőrségen belüli aktuális helyzetről, ezt követően pedig távozik posztjáról.

Matej Neumann belügyi szóvivő úgy tájékoztatott, a leváltás oka, hogy komoly kifogások merültek fel a rendőrfőkapitány politikai és személyes hozzáállásával kapcsolatban, a miniszter pedig

fenntartásainak adott hangot az illegális migráció ügyének kezelésével kapcsolatban is.

„A miniszter hangsúlyozta, hogy ha a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően akarja teljesíteni valódi küldetését, akkor ez a lépés elkerülhetetlen. A tárca minden törvényes lépést előkészít annak érdekében, hogy a posztot a lehető leghamarabb egy megfelelően kinevezett rendőrfőkapitány töltse be” – mondta a belügyminisztérium szóvivője. A tárca egyúttal bejelentette, hogy a Poprádi Járási Rendőrkapitányságra osztották be Hamran Istvánt, valamint, hogy az ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőkapitány Rastislav Polakovič lesz. A tárca a lehető legrövidebb időn belül szeretné kinevezni az új országos vezetőt.

Peter Pellegrini, az új belügyminisztert jelölő párt, a Hlas elnöke elmondta, egyelőre nem született döntés, ki lesz az új, hivatalosan kinevezett rendőrparancsnoka Szlovákiának. „A miniszter lendületét ismerve nem fog sokáig várni az új kinevezéssel” – jegyezte meg Pellegrini, akinek

meggyőződése szerint egy büszke rendőrnek kell lennie az új vezetőnek, aki mögött már reális teljesítmények vannak.

Az ellenzéket nem lepte meg Hamran István menesztése. Grendel Gábor, a OĽaNO-ról a héten Szlovákiára átnevezett párt magyar képviselője elmondta, a „rendőrség vezetése már korábban a jelenlegi kormánypártok céltáblájává vált. Ezzel a lépéssel maga a rendőrfőnök és a közvélemény is számolt”.

Hamran Istvánt 2021 szeptemberében nevezték ki Szlovákia országos rendőrfőkapitányává azt követően, hogy elődje, Peter Kovařík lemondott, miután hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsította őt az ügyészség. Jelenleg Hamran az egyetlen tisztviselő, aki azonnali hatállyal távozik a rendőrségtől. A rendőrfőkapitány helyettesei, valamint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatója az év végéig maradnak pozíciójukban.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×