eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák védelmi miniszter (a háttérben) a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Menesztésekkel indított első ülésén a negyedik Fico-kormány

Az újonnan kinevezett szlovák kormány miniszterei szerda délután átvették hivatalukat. A minisztériumokból egyenesen a kormányhivatalba, a Fico-kabinet első ülésére mentek. A miniszterek perszonális kérdésekről, az államtitkárok és az irodavezetők leváltásáról egyeztettek. Zuzana Čaputová államfő szerint a kormánynak az ország minden polgárát képviselnie kell.

„Az új kormánynak meg kell mutatnia, hogy az ország összes polgárát képviseli” – fogalmazott Zuzana Čaputová köztársasági elnök Robert Fico miniszterelnök kabinetjének kinevezése után mondott beszédében. Az államfő kijelentette, fontosnak tartja, hogy egyértelmű biztosítékokat kapjanak a kisebbségek arra, hogy erősek a jogaik és van méltóságuk, valamint hogy az igazságszolgáltatás zökkenőmentes lesz. Hozzátette,

a demokrácia védelme és a társadalmi megbékélés jóval túlmutat a választás és a kormányzati ciklusok horizontján, és fölötte áll a különbségeknek.

Az államfő üdvözölte a kormány uniós és NATO-tagsággal kapcsolatos álláspontját, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jószomszédi politika folytatódik. „Legyen az déli, északi, nyugati szomszéd vagy a komoly próbára tett keleti szomszédunk” – jegyezte meg Zuzana Čaputová.

A kinevezést követően a miniszterek átvették hivatalukat, majd a kormányhivatal épületében megtartották a negyedik Fico-kormány első ülését. „Szlovákia újkori történelmében még soha nem fordult elő, hogy egy kormánynak olyan szétzilált helyzetben kellett volna átvenni a társadalom irányítását, mint most” – jegyezte meg Robert Fico. Elmondta, hogy az új kormány konstruktív lesz, nem fog kitérni a kihívások elől, és szuverén külpolitikát fog folytatni.

A kormány első ülésén a miniszterek személyi kérdésekről, az államtitkárok és az irodavezetők leváltásáról egyeztettek, és a kormányprogramról is tárgyaltak.

Az első intézkedések egyikeként menesztették Bukovszky László kisebbségi és Ján Hero romaügyi kormánybiztost.

Az eddigi gyakorlattól eltérően a két pozícióra nem neveztek ki új tisztségviselőt. Bukovszky László 2016-ban, a Smer–SNS–Híd kormány megalakulása után nem sokkal került a kisebbségi kormánybiztosi pozícióba. Ezt a tisztséget azután hozták ismételten létre, hogy 2012-ben a második Fico-kabinet megszüntette a kisebbségi miniszterelnök-helyettesi posztot.

Az új szlovák kormányban több, a bársonyszéket már korábban kipróbáló személy, de több újonc is van. Matúš Šutaj Eštok újonnan kinevezett belügyminiszter elmondta, viszonylag világos elképzelése van arról, hogyan kellene működnie a minisztériumnak. Azt mondta, a lakosság védelme az egyik prioritás, a migráció problémája pedig szerinte megoldatlan.

A szlovák külügyi tárca élére Juraj Blanár, az Smer alelnöke került. Blanár már régóta a párt egyik erős embere, de korábban nem vállalt még kormányzati szerepet, s a diplomáciában is új szereplő. Jelölése ugyanakkor nem számít meglepetésnek, mert Robert Fico már a koalíciós szerződés aláírásakor jelezte, hogy a szlovák diplomácia komoly változtatások elé néz. A miniszterelnök a kinevezése utáni első nap már el is utazott az Európai Uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójára Brüsszelbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×