eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Éles fordulat várható Szlovákiában: Ukrajna egyre kevesebbre számíthat

Gyökeres fordulat várható Szlovákia álláspontjában az Ukrajnának nyújtott segítségben és az orosz-ukrán háborúhoz való viszonyban. A legnagyobb változás, hogy Ukrajna a továbbiakban nem számíthat katonai segítségre Szlovákiától, csak humanitáriusra.

Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát, általános segítségnyújtás formájában – ilyen állásfoglalást tett közzé csütörtökön a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottsága, mielőtt az ország frissen kinevezett miniszterelnöke, Robert Fico Pozsonyban felszállt volna a Brüsszelbe tartó kormánygépre. Az EU-csúcstalálkozó előtt a kormányfő kifejtette, hogy az általános segítség nem jelent katonai segítségnyújtást.

Pozsony eddig hozzávetőlegesen 680 millió euró értékű technikai eszközt adott át Kijevnek, de ennek most vége.

„Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom Ukrajna számára” – szögezte le Fico, azzal kiegészítve, hogy csak a legcsekélyebb mértékű katonai támogatást tartja elfogadhatónak. Példaként az aknamentesítést említette, és nyomatékosította, hogy a „halálos katonai fegyverekkel” való támogatást nem folytatják. Hozzátette azonban, hogy a kormány kész a humanitárius segítségnyújtásra.

Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke a parlamenti bizottság tagjaként viszont úgy véli, az általános segítségnyújtásba a katonai segítség is beletartozik. „Nem vagyok nyelvész, de nem tudom elképzelni, hogyan értelmezheti valaki az általános segítségnyújtást úgy, hogy abba nem tartozik bele minden az adott üggyel kapcsolatban” – mondta.

Szerinte, ha a kormányfő azt fogja bejelenteni Brüsszelben, hogy Szlovákia nem támogatja a katonai segítségnyújtást, akkor a parlamenti bizottság előtt magyarázatot kell adnia arra, miért képviselt az elfogadott kötelező határozattól eltérő álláspontot.

Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy Szlovákia számára kulcsfontosságú Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának teljes visszaállítása a nemzetközileg elismert határain belül. A kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, de hozzátette, hogy Ukrajna a legkorruptabb ország a világon.

Robert Fico azt is elmondta, nem fogja támogatni az Oroszország elleni újabb szankciós csomag elfogadását, amíg nem kap elemzéseket arról, hogy annak milyen hatásai lesznek Szlovákiára. „Ha olyan szankciókról van szó, amelyek ártanának nekünk, mint ahogy a szankciók többsége ilyen volt, akkor nem látok okot arra, hogy támogassam azokat” – tette hozzá Fico.

Oroszország szinte azonnal reagált a szlovák álláspontra, és azt mondta, a szlovák kormány azon szándéka, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, aligha változtat ezen a konfliktuson. Moszkva szerint Szlovákia eddig is csak minimális szerepet játszott Kijev nyugati fegyverellátásában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, Szlovákia szerepe a nyugati fegyverszállításban nem volt mérvadó, ezért annak leállítása sem befolyásolja annak folyamatát.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×