eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico máris nemet mondott két uniós tervre

Robert Fico, Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt Pozsonyban bejelentette: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem - számolt be honlapján a Pravda című pozsonyi lap.

A témában korábban is hangoztatott véleményét most megerősítő Robert Fico erről a pozsonyi parlament európai ügyi bizottságában beszélt közvetlenül azelőtt, hogy elutazott volna az Európai Unió (EU) vezetőinekbrüsszeli csúcstalálkozójára.

Robert Fico hangsúlyozta: semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra, s amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet. Megjegyezte: az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

"Amennyiben a szankciók olyanok lesznek, hogy kárt okozhatnak nekünk, akkor nem látom okát annak, hogy támogassuk még akár csak azok üzenetét is" - szögezte le Robert Fico. A szerdán már negyedik alkalommal miniszterelnöknek beiktatott szlovák politikus korábban többször is kijelentette: az Oroszország elleni uniós szankciók, nem hatékonyak, károsak Szlovákia és az európai gazdaság számára is.

A szlovák miniszterelnök szólt az ukrajnai konfliktusról is, mellyel kapcsolatban is megerősítette korábban tett kijelentéseit, miszerint Szlovákia elutasítja az Ukrajnának történő fegyverszállítást és az azonnali fegyvernyugvást támogatja.

"Kormányfőként azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon" - jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: kormányának álláspontja az, hogy az EU-nak jelenlegi fegyverszállítói szerepét béketeremtő szerepre kellene cserélnie.

Mindez egyébként összhangban van a magyar kormány álláspontjával, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán kifejtett a Kormányinfón is.

(A nyitóképen: Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×