eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
The classroom environment Prepared for students, Clean, neat, stimulating craving, Prepare to develop youth the future of the country.
Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

Új légkört teremtenek a szlovák iskolákban

Szlovákiában a 2023/24-es tanév elején, hétfőn több mint 720 ezer tanuló tér vissza az iskolába. A Rákóczi Szövetség idén is több programmal, például ingyenes iskolatáskával, illetve az elsősöknek kiosztott egyszeri ösztöndíjjal igyekezett ösztönözni a magyar iskolaválasztásra.

Szlovákiában idén szeptember 4-én, hétfőn kezdődik az új tanév. Országszerte mintegy 507 ezer általános iskolásnak és 215 ezer középiskolásnak csengetnek be. A szlovák oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az új tanévben fokozatosan új intézkedéseket vezetnek be, például a hiányzások igazolásában, és a diétás étkeztetésre vonatkozó előírások is módosulnak. A kiválasztott általános iskolákban pedig megkezdődik az oktatási reform.

Az új tanterv célja az új oktatási tartalmak, új módszerek és tanítási formák alkalmazása, valamint a támogató és motiváló iskolai légkör megteremtése is minden évfolyamban

– közölte a tárca. Az általános iskola alsó és felső tagozatán változatlan marad az oktatás felosztása, ahogyan a kilenc évfolyam is.

További 16 új regionális pedagógiai központot hoznak létre. Ezek elsődleges célja, hogy segítsenek a tanároknak átállni az oktatási reform bevezetését követő új oktatási formára. A központok létrehozását és működtetését a helyreállítási terv keretéből finanszírozzák. Szeptembertől fokozatosan megkezdődik a támogató intézkedések rendszerének bevezetése is, amelynek célja a befogadás elősegítése, az esetleges szegregáció kockázatának csökkentése, illetve a testi és lelki egészség megőrzése, a kockázatos viselkedés megelőzése.

Az iskolai étkeztetés területén is változások lesznek, a szaktárca új előírásokat adott ki a diétás ételekre vonatkozóan, az iskolai étkezdékben azoknak a gyerekeknek is főzni fognak, akik speciális étrend szerint étkeznek. Erre nem kötelezi törvény az iskolai étkezdéket, de a minisztérium igyekszik megadni ehhez a szükséges segítséget, és népszerűsíteni az egészséges étkezés szükségességét.

Az új tanévben 60 ezer elsős ül be az iskolapadba. Szlovákiában a magyar családok iskolaválasztása nemcsak az iskoláról és a tanító néniről szól, hanem a gyermek identitásáról, a magyar kultúra és a magyar közösségek fennmaradásáról is. A Napunk hírportál információi szerint az utóbbi öt évben hullámzóan alakult a magyar iskolába beíratott elsősök száma.

Az egyelőre még nem végleges adatok szerint idén mintegy 3600 magyar elsős kezdi meg az iskolát Szlovákiában.

A magyar iskolaválasztást Magyarország 2003-tól a Bethlen Gábor Alap Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatással ösztönzi, ennek összege idén 55 euró diákonként. A Rákóczi Szövetség több programja, például az ingyenes iskolatáska, az elsősöknek kiosztott egyszeri ösztöndíj, a könyvajándék és az iskolabuszok elindítása is a magyar iskolaválasztást hivatott segíteni. A magyar iskolakezdők köszöntése a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén szeptember 2-án, szombaton délelőtt lesz Szádalmás település református templomában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×