eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Posztján marad az élettársát felpofozó szlovák házelnök

Nagy politikai és társadalmi felháborodást váltott ki Szlovákiában a pozsonyi parlament elnökének 12 évvel ezelőtti tette. Boris Kollár házelnök ugyanis beismerte, hogy a múltban fizikailag bántalmazta, megpofozta egykori élettársát, amiért a nő veszélyeztette közös gyermekük életét.

Nem menesztik posztjáról Boris Kollár szlovák házelnököt, miután a felmentésére összehívott szerdai rendkívüli ülésen a parlament határozatképtelennek bizonyult. Második nekifutásra is mindössze 55 képviselő tartózkodott a törvényhozás 150 fős üléstermében, s mivel a parlament a többszöri próbálkozás ellenére sem volt határozatképes, ezért az alelnök, Grendel Gábor lezárta a házelnök leváltására összehívott rendkívüli ülést.

Az indítványozók célja az volt, hogy eltávolítsák székéből a bántalmazási botrányba keveredett Boris Kollárt, aki bevallotta, hogy 12 évvel ezelőtt fizikai erőszakot alkalmazott, – vagy ahogy ő fogalmazott –

kiosztott egy-két pofont korábbi párjának, Barbora Richterovának, amiért a nő Kollár szerint dühből méterekre elhajította, és kis híján falhoz vágta egyéves közös gyermeküket a floridai nyaralójuk nappalijában.

A szlovák parlament elnöke több sajtótájékoztatón is elismerte, hogy volt partnerét 12 éve megütötte, miután a nő veszélyeztette a gyermeküket. „Bárkivel, aki bántalmazni akarja a gyermekemet, hasonlóképp fogok cselekedni. Ezért nem fogok bocsánatot kérni, és nem fogok lemondani” – jelentette ki több alkalommal is Boris Kollár, s épp ez a kijelentése váltotta ki a legnagyobb felháborodást, és sarkallta arra politikai vetélytársait, hogy leváltását követeljék.

Eduard Heger korábbi miniszterelnök pártja, a Demokraták kezdeményezte a rendkívüli ülés összehívását. A párt álláspontja szerint mindennemű nőkkel szemben elkövetett fizikai erőszak elfogadhatatlan, és úgy gondolják, hogy Boris Kollár leváltása megfelelő jelzés lenne a társadalom, valamint a bántalmazás összes áldozata számára. A házelnök párttársai, a Sme rodina – magyarul Család vagyunk – képviselői viszont teljes mellszélességgel kiálltak Kollár mellett. Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter szerint egy – mint mondta – mocskos lejárató kampányról van szó, amikor egy 12 évvel ezelőtti dolgot hoznak fel, melynek semmi köze a jelenhez. „Kollár akkor még nem politizált, és nem vett részt a közéletben. Ez is jelzi, hogy egy mocskos kampányról van szó” – hangsúlyozta a házelnök párttársa.

Boris Kollár a rendkívüli parlamenti ülés előtt megismételte, hogy nem kíván lemondani. Bocsánatot kért viszont minden nőtől, akik valaha fizikai erőszak elszenvedői voltak.

„Bocsánatot kérek minden nőtől, akit ez az ügy megérintett, de elsősorban a gyermekeimtől szeretnék elnézést kérni, akik a kialakult helyzet miatt szenvednek”

– fogalmazott a szlovák parlament elnöke. Kijelentette, ellenzi a nők elleni erőszakot, és felszólította a férfiakat, senki se bántsa se a nőket, se a gyermekeket. Hozzátette, ha pártja, a Sme rodina bejut a parlamentbe, kemény törvényjavaslatot tervez benyújtani a nők és gyermekek védelmében. Bírálta a sajtót is, és azt állította, kiforgatják a szavait, amikor azt mondják róla, hogy újra képes lenne fizikai támadást elkövetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×