eur:
385.54
usd:
355.11
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Two school kids fight in a dark passageway of their school, almost silhouette.
Nyitókép: GeorgiaCourt/Getty Images

Nagy a gond, összeült Szlovákiában a biztonsági tanács

Ódor Lajos miniszterelnök közölte, hogy a szlovák rendőrségnek már több iskolai incidenst kellett megakadályoznia.

Szlovákiában összeült az ország biztonsági tanácsa, amely után Ódor Lajos, a szakértői kormányt vezető miniszterelnök elmondta, hogy radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok, és elsősorban az online térben. Egyedi esetekről van szó, és nem csoportok létrehozásáról vagy együttműködéséről – tájékoztatott a kormányfő. Ódor Lajos szerint a rendőrségnek már több iskolai incidenst sikerült megakadályoznia, de még éberebben kell figyelnie a helyzetet. Az iskolákkal való intenzív együttműködés fontosságát is hangsúlyozta, hogy csírájában kell elfojtani a veszélyes jelenségeket.

Ivan Šimko belügyminiszter szerint ezek a diákok többnyire a közösségi hálón radikalizálódtak. „Általában fizikai támadásokról van szó, de tudomásunk van fegyverrel elkövetett támadásokról is. Szerencsére áldozatok nélkül” – mondta a szlovák belügyi tárca vezetője. Robbanóanyag előállítására is voltak kísérletek – mondta Ivan Šimko – méghozzá csak a közelmúltban legalább tíz alkalommal.

Hamran István országos rendőrfőkapitány felhívta a figyelmet, hogy az ifjúság radikalizálódásának okát gyakran a politikusok felelőtlen nyilatkozataiban kell keresni, akik megosztják a társadalmat, fokozzák a feszültséget és az agresszivitást. „A fiatalok sokszor a politikai figyelem középpontjában levő személyek közül választanak példaképet, akik elbűvölik őket a beszédükkel” – tette hozzá Hamran. További probléma a nem megfelelő prevenciós tevékenység az iskolákban.

„Előfordul, hogy a gyerekek az iskolai számítógépeken osztanak meg rendkívül káros tartalmakat, például terrorcselekmények felvételeit”

– figyelmeztetett Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

A belügyminiszter elmondta, az ifjúság radikalizálódása ellen hozott intézkedésekről az oktatási miniszterrel is egyeztet és reméli, hogy a nyári vakáció alatt sikerül előrelépni. Ivan Šimko elképzelhetőnek tartja, hogy rendőrök legyenek egyes iskolákban. További óvintézkedés, hogy minden iskola számára kijelölnek a legközelebbi rendőrőrsön egy olyan személyt, akit azonnal lehet riasztani.

A biztonsági tanács az oroszországi eseményekkel és az illegális migrációval is foglalkozott, a kormányfő elmondta, Szlovákia és a lakosság biztonsága szempontjából egyelőre nem kockázatos a helyzet. „Annak ellenére, hogy pillanatnyilag még stabilnak tartjuk a helyzetet, továbbra is érvényes, hogy nem ajánljuk állampolgárainknak az Oroszországba utazást” – jelentette ki Ódor Lajos. Az illegális migrációval kapcsolatban pedig megjegyezte, többségében olyan migránsok érkeznek, akik nem akarnak Szlovákiában maradni, folytatni akarják útjukat más országokba, Szlovákiára nézve nem jelentenek kockázati tényezőt.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×