eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Miért annyira fontos Rosztov a Wagner-lázadás és az ukrajnai háború során?

A fegyveres lázadást kirobbantó Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin csapatai hajnalban vonták ellenőrzésük alá Rosztov-na-Donu (a Don menti Rosztov) városát. Prigozsin azt állította, hogy puskalövés nélkül foglaltak el kormányzati épületeket, illetve itt találkozott az orosz védelmi miniszter-helyettessel és az orosz vezérkari főnök helyettesével is. Miért fontos ez a déli város?

Szombat hajnalban még nem volt egyértelmű, hogy tényleg Prigozsiné és a Wagneré lett-e Rosztov, de közösségi médiában az utcákon állásokat felvevő fegyveresekről terjedő videók nyomán a Wagner-vezér sikereit kisebbíteni próbáló Kreml-párti média is kész tényként kezdte el kezelni a hírt.

Rosztov-na-Donu a legnagyobb város Dél-Oroszországban és a Rosztovi terület fővárosa, amely Kelet-Ukrajna azon részeivel határos, ahol a háború dúl.

A térképre rátekintve ez még világosabbá válik: a város mindössze 100 kilométerre fekszik az ukrán határtól, és itt van az orosz Déli Katonai Körzet parancsnoksága is, amelynek 58. egyesített fegyveres hadserege harcol Kijev dél-ukrajnai ellentámadása ellen - közölte az ukrajnai háború során kiadott harctéri térképeiről és elemzéseiről híressé vált amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW).

Rosztovban található az egész ukrajnai háborút koordináló egyesített haderőcsoport parancsnoki központja is, ezért a város az orosz hadsereg számára kiemelt fontosságú logisztikai csomópont.

Az ISW szerint az orosz hadsereg ottani jelenlétét fenyegető bármilyen veszély valószínűleg kihatással lesz a háborús erőfeszítések néhány kritikus aspektusára – jegyezte meg a The Guardian című brit lap.

Milyen hatással lehet Rosztov birtoklása a háborúra?

"Rosztov, vagy legalábbis egy részének ellenőrzés alá vonása példátlan lépés, és azt mutatja, mennyire gyenge az orosz hadsereg" - mondta Roman Goncsarenko, a Deutsche Welle nemzetközi tudósítója. (Egy videón például azt lehetett látni, hogy az amúgy rettegett OMON karhatalmi egység fegyveresei, akiket a helyszínre küldtek, tétlenül szemlélik, amint a Wagner-tankok elhajtanak előttük.)

Annak ellenére, hogy Prigozsin fellázadt a hadvezetés ellen, azt nem lehet ráfogni, hogy Ukrajna szószólója lett volna belőle. Igaz, az utóbbi időben kifejezett tisztelettel beszélt az ukrán fegyveres erőkről és rendre patriótának nevezi magát – ahogy most is –, valamint szavaiból kitűnt, hogy nincs ellenére vagy nem lett volna ellenére a teljes Donbász elfoglalása.

És annak ellenére, hogy azt állítja, Rosztov katonai objektumait a "muzsikusoknak" titulált Wagner-harcosok ellenőrzik, azt mondta, hogy művelete nem fogja akadályozni Oroszország háborús erőfeszítéseit.

Viszont közben Ukrajna azt állítja, hogy a helyzetet kihasználva máris visszafoglalt egy, a Moszkva-barát szakadárok által 2014 óta ellenőrzött donbászi települést.

Szombati nyilatkozatában Prigozsin azt mondta, hogy harcosai ellenőrzésük alatt tartanak egy repülőteret (a Rosztov mellettit), de az ukrajnai offenzívában részt vevő repülőgépek "a szokásos módon" indulnak el a onnan.

"Irányításunk alá vontuk [a repülőteret], hogy a támadó műveletek ne minket, hanem az ukránokat sújtsák" - mondta.

Az állítása szerint a Déli Parancsnokság elfoglalt székházában felvett videón Prigozsin azt mondja a két magasrangú katonai vezetőnek, hogy zsoldosai "nem fognak beleszólni a csapatok irányításába", de megjegyzi: ahogy a háborút vezették, az hatalmas veszteségeket okozott.

"Azért jöttünk ide, hogy megállítsuk a szégyent és felfordulást az országban" - mondta Prigozsin, majd hozzátette: "Megmentjük Oroszországot".

Fontos kikötőváros

A Don menti Rosztovról még azt kell tudni, hogy ez Oroszország második legnagyobb gabonaexportáló kikötője.

"A kockázat mértéke jelenleg nem ismert. Minden attól függ, hogyan alakul a helyzet. Egyelőre minden úgy működik tovább, ahogy eddig" - mondta a Reutersnek Andrej Szizov, a Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég vezetője.

"De az időzítés természetesen kényelmetlen" – tette hozzá, utalva arra, hogy a régióban körülbelül egy hét múlva kezdődik az aratás.

Oroszország fő gabonaexport-termináljai a Fekete-tengeren délebbre vannak, és ezt a területet eddig nem érintették a fejlemények.

A fő fekete-tengeri kikötő - Novorosszijszk - a szokásos módon működik tovább, mondta két gabonaipari forrás a Reutersnek szombaton.

A nagy kérdés szombat kora este az volt (oroszországban két órával "előrébb" vannak, mint Magyarországon), mi történik a Putyin elnöknek hűséget fogadó csecsen vezető, Ramzan Kadirov harcosainak Rosztovba érkezésével.

Erre készülve a wagneresek elkezdték járművekkel eltorlaszolni az utakat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×