eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete (b-j) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Filep István

Szlovák államfő: ápolni kell Petőfi örökségét

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Felvidéken is több tucatnyi helyszínen tartottak megemlékezéseket.

A pozsonyi Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál az idén már 20. alkalommal tartották a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett megemlékezést. A koszorúzást a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság szervezte. Az esemény főszónoka ezúttal Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt. Az magyar Országgyűlés volt elnöke a 21. század magyarságának azt kívánta: „Legyen béke, szuverenitás és egyetértés”.

Szili Katalin beszédében kiemelte: március 15. olyan ünnepe a nemzetnek, amikor a magyar bátorság, a hit és az elszántság előtt tisztelgünk, egy olyan ünnep, amely nem a félelemről és a kiábrándultságról, hanem az elszántságról és az egységbe forrott akaratról szól. Mint hozzátette, a reformkor politikusai és kiemelkedő személyiségei sem értettek mindenben egyet, mégis meg tudták teremteni az összefogást.

Pozsony, 2023. március 15.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó koszorúz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.
MTI/Filep István
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó koszorúz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én. MTI/Filep István

A szlovák fővároson kívül az ország déli részének magyarlakta településein is koszorúzással, ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulójáról. Révkomáromban a hagyományokhoz híven már egy nappal korábban, március 14-én elkezdődött az idén több helyszínesre bővült megemlékezés-sorozat. Kedden este az Egressy Béni Városi Művelődési Központban került sor a helyi óvodások és diákok ünnepi műsorára. Szerdán délelőtt pedig a Petőfi-szobornál, a Nemzeti dal közös elszavalásával folytatódott a színes műsor.

Az Esztergommal szomszédos Párkányban a korzón található kopjafánál koszorúztak, a Szivárvány Énekkar pedig az alkalomhoz illő dalokkal lépett fel. A kultúrházban tartott ünnepi esten Petőfi Sándorra is emlékeztek, a forradalmi költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Füleken A természet vadvirága címmel tartotta ünnepi megemlékezését a Csemadok helyi alapszervezete. Rimaszombatban pedig a Tompa Mihály téren koszorúztak.

„A jelen is igazolja, hogy folyamatosan ápolni kell Petőfi Sándor, a magyar forradalom költője és harcostársai örökségét, védeni a szabadságot és a demokráciát a rá leselkedő veszélyektől” – ezek pedig már Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök gondolatai, melyeket a közösségi oldalán tett közzé az államfő, rámutatva, hogy március 15. a Szlovákiában élő magyarok számára is ünnep.

Zuzana Čaputová kiemelte, az egymás mellett élő és kultúrájukban egymáshoz kötődő magyarok és szlovákok is sokszor küzdöttek az évszázadok során a demokráciáért. „Bár ebben a fontos történelmi időszakban a magyar és a szlovák politikusoknak eltérő volt a kiindulási pontjuk, ami közös volt bennük, az az emberi és polgári jogok iránti vágy – a jobbágyság megszüntetése, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség” – jegyezte meg Čaputová, és minden jót kívánt a magyaroknak.

(A nyitóképen: Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete (b-j) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×