INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

szlovákia

petőfi sándor

március 15.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete (b-j) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.

Szlovák államfő: ápolni kell Petőfi örökségét

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Felvidéken is több tucatnyi helyszínen tartottak megemlékezéseket.

A pozsonyi Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál az idén már 20. alkalommal tartották a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett megemlékezést. A koszorúzást a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság szervezte. Az esemény főszónoka ezúttal Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt. Az magyar Országgyűlés volt elnöke a 21. század magyarságának azt kívánta: „Legyen béke, szuverenitás és egyetértés”.

Szili Katalin beszédében kiemelte: március 15. olyan ünnepe a nemzetnek, amikor a magyar bátorság, a hit és az elszántság előtt tisztelgünk, egy olyan ünnep, amely nem a félelemről és a kiábrándultságról, hanem az elszántságról és az egységbe forrott akaratról szól. Mint hozzátette, a reformkor politikusai és kiemelkedő személyiségei sem értettek mindenben egyet, mégis meg tudták teremteni az összefogást.

Pozsony, 2023. március 15.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó koszorúz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.
MTI/Filep István
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó koszorúz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én. MTI/Filep István

A szlovák fővároson kívül az ország déli részének magyarlakta településein is koszorúzással, ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulójáról. Révkomáromban a hagyományokhoz híven már egy nappal korábban, március 14-én elkezdődött az idén több helyszínesre bővült megemlékezés-sorozat. Kedden este az Egressy Béni Városi Művelődési Központban került sor a helyi óvodások és diákok ünnepi műsorára. Szerdán délelőtt pedig a Petőfi-szobornál, a Nemzeti dal közös elszavalásával folytatódott a színes műsor.

Az Esztergommal szomszédos Párkányban a korzón található kopjafánál koszorúztak, a Szivárvány Énekkar pedig az alkalomhoz illő dalokkal lépett fel. A kultúrházban tartott ünnepi esten Petőfi Sándorra is emlékeztek, a forradalmi költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Füleken A természet vadvirága címmel tartotta ünnepi megemlékezését a Csemadok helyi alapszervezete. Rimaszombatban pedig a Tompa Mihály téren koszorúztak.

„A jelen is igazolja, hogy folyamatosan ápolni kell Petőfi Sándor, a magyar forradalom költője és harcostársai örökségét, védeni a szabadságot és a demokráciát a rá leselkedő veszélyektől” – ezek pedig már Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök gondolatai, melyeket a közösségi oldalán tett közzé az államfő, rámutatva, hogy március 15. a Szlovákiában élő magyarok számára is ünnep.

Zuzana Čaputová kiemelte, az egymás mellett élő és kultúrájukban egymáshoz kötődő magyarok és szlovákok is sokszor küzdöttek az évszázadok során a demokráciáért. „Bár ebben a fontos történelmi időszakban a magyar és a szlovák politikusoknak eltérő volt a kiindulási pontjuk, ami közös volt bennük, az az emberi és polgári jogok iránti vágy – a jobbágyság megszüntetése, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség” – jegyezte meg Čaputová, és minden jót kívánt a magyaroknak.

(A nyitóképen: Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete (b-j) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én.)

Nyitókép: MTI/Filep István
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018