eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico: zűrzavar uralkodik Szlovákiában

Szlovákia hetek óta nem tudja, miről állapodnak meg a decemberben megbukott Heger-kormány vezetői. Január végén pedig népszavazás következik.

Szlovákiában a decemberi kormánybukást követően még mindig nagyon bizonytalan a politikai jövő, az előrehozott választás lehetősége pedig egyre reálisabb körvonalakat ölt.

„Eduard Heger megbízott miniszterelnök a kormány visszahívása nyomán kialakult helyzetről tárgyal, és még januárban ismertetni szeretné az eredményt” – közölte Ľubica Janíková, Heger szóvivője. A megbízott kormányfő jelenleg egy új, legalább 76 fős parlamenti többség létrehozásán dolgozik. Még karácsony előtt beszélt arról, hogy januárban leül a demokratikus pártok vezetőivel, az ellenzéki Smer, a Hlas és a szélsőségesek vezetőivel azonban nem találkozik. A demokratikus erők összefogásával kapcsolatban a szóvivő szerint Eduard Heger világosan fogalmazott. „Kész együttműködni minden demokratával, aki tiszteli a közös értékeket, az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az igazságszolgáltatást és a békét” – tette hozzá a szóvivő.

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke kijelentette, előrehozott választást szorgalmaz, de nem fogja akadályozni a kormányfő egyeztetéseit. Szerinte a kormánykoalíciónak január végéig elő kell készítenie az alkotmánymódosítást és az előrehozott választást. Hangsúlyozta, ha erre nem kerül sor, akkor az államfő szakértői kormányt nevez ki.

Egy ilyen szakértői kormány kinevezését, mely nem bírja a parlament támogatását, Veronika Remišová, a koalíció legkisebb pártjának, a Za ľudínak az elnöke sem támogatja, emellett az előrehozott választást is elutasítja. Mint mondta, ilyen választás az országra nézve mindig katasztrofális eredményt hozott.

Közben Robert Fico, Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke

a január 21-én tartandó népszavazáson való részvételre buzdítja a választópolgárokat.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzéki Smer elnöke rámutatott, bár a kormány megbukott, mégsincs lehetőség arra, hogy előrehozott választást tartsanak. Fico ezenkívül az országban uralkodó káoszról beszélt, amely miatt véleménye szerint Szlovákia elfogadhatatlan állapotban van. „A népszavazás törvényes, az állam működése szempontjából abszolút fontos, mert meghatározza a következő parlamenti választás után hivatalba lépő kormányok szabályait” – mondta az egykori miniszterelnök.

Ismét Zuzana Čaputová köztársasági elnököt bírálta, mondván az államfő azzal hozta Szlovákiát a jelenlegi helyzetbe, hogy meghiúsította a korábbi népszavazást, az Alkotmánybíróságához fordult, és olyan szituációt teremtett, amelyben az alkotmány módosítása nélkül nem lehet előrehozott választást tartani.

„Ha a népszavazás sikertelennek bizonyul, akkor 2024-ig ki leszünk téve annak a zűrzavarnak, aminek eddig is szemtanúi lehettünk” – tette hozzá Robert Fico.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×