eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Pozsony, 2012. április 4. Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői a parlament alakuló ülésén Pozsonyban. Szlovákiában március 10-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyen elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt. A Smer 83 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben. (MTI/TASR/Pavel Neubauer)   *** Local Caption ***
Nyitókép: MTI/TASR/Pavel Neubauer

Teljes a káosz Szlovákiában: népszavazás, alkotmánymódosítás, előre hozott választás

A december óta húzódó szlovák kormányválság újabb fejezetéhez érkezett. Eduard Heger megbízott kormányfő lezártnak nevezte a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket. A közeljövőben az előre hozott parlamenti választásról fognak tárgyalni. A Szövetség is minél hamarabb választást szeretne.

A szlovák miniszterelnök hiába igyekezett létrehozni egy új parlamenti többséget az elmúlt hetekben, kísérletei sorra kudarcba fulladtak. Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő ezért kedden lezártnak nevezte a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket, vagyis eldőlt, hogy előre hozott parlamenti választásra készül Szlovákia.

A kérdés már csak az, hogy mikor. Eduard Heger őszi időpontot tart reálisnak. Szerdán az eddigi koalíció pártjaival, az OĽaNO-val, a Za ľudíval, a Sme rodinával és a koalícióból tavaly szeptemberben kilépett, majd a kormány bukását indítványozó SaS-szel tárgyal az időpontról.

A mérleg nyelvének épp az SaS számított, mivel a 76 fős parlamenti többséghez a liberális párt képviselőinek támogatása hiányzott. Richard Sulík pártelnök bejelentette: pártja elutasítja a 76 fős parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalásokat, mert azt csak időpocsékolásnak tartja. Kompromisszumos megoldásként egy szeptemberi előre hozott választást javasol.

A Szövetség is minél hamarabb választást szeretne. A magyar párt által kiadott közlemény úgy fogalmaz: "Az ország egy csomó időt elveszített az új parlamenti többség értelmetlen keresésével, de most az a legfontosabb, hogy a parlamenti pártok elnökei megértsék: az előre hozott választás elkerülhetetlen, ezért minél hamarabb ki kell hirdetni."

A párt felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy méltó módon vezessék el az országot az előre hozott választásig.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette: ha a parlament január végéig nem hoz döntést az előre hozott parlamenti választással kapcsolatban, akkor kész lesz a jogköreinek megfelelően eljárni. "Mostantól fogva nyilvánvaló, hogy Eduard Hegernek nem sikerül biztosítania a 76 fős parlamenti többséget. A jelenlegi helyzetben minden erőfeszítésnek arra kell irányulnia, hogy megszülessen az egyetlen értelmes megoldás" – tette hozzá az államfő.

Mindemellett szerdán úgy nyilatkozott, hogy még nyár előtt sort kerítene az előrehozott választásra, de kész elfogadni a szeptemberi időpontot is, ha az jobb a pártoknak. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak a decemberi bizalmi szavazás elvesztése óta csupán ideiglenes megbízatása van. Leszögezte:

ha a jelenlegi kabinet nagyot hibázik, vagy január végéig nem sikerül dönteni az előrehozott választásról, akkor ügyvivő kormányt nevez ki.

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője szerint a keddi nyilatkozatok ellenére a volt kormánypártok valójában nem akarják, hogy előre hozott választás legyen. "Mivel jól ismerjük ennek a szétvert kormánynak a tagjait, azt is tudjuk, hogy nem lesz semmiféle alkotmánymódosítás, ami lehetővé tenné az előre hozott választást" – mondta Robert Fico. Valószínűbbnek nevezte, hogy a kormány inkább az államfőnek adja át a hatalmat, elképzelhető egy szakértői kormány kinevezése és a "káosz konzerválása" egészen a rendes választásig.

Robert Fico úgy véli, az előre hozott választás kihirdetésére az egyetlen valós megoldás továbbra is a népszavazás, amelyre január 21-én, szombaton kerül sor.

"A keddi bejelentések után óriásira nőtt a népszavazás jelentősége"

– hangsúlyozta. Ezért azt várja a kormánypártoktól, hogy ha komolyan előre hozott választást akarnak, akkor a referendumon való részvételre szólítják fel a lakosságot. Ugyanerre szólította fel az államfőt is. A Smer elnöke megismételte: az előre hozott választást júniusig meg kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×