eur:
390.72
usd:
364.96
bux:
68327.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Csütörtökön eldől, megbukik-e a szlovák kormány

Keddről csütörtök délutánra halasztották a pozsonyi törvényhozás képviselői az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartandó szavazást. Az indoklás szerint további lehetőséget kell teremteni a válság megoldására, beleértve az előrehozott választás kihirdetését is.

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból három hónapja kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás mozgalom, az SaS – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Azzal indokolták, hogy szerintük a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel.

A bizalmatlansági indítványt csaknem két hete adták be, parlamenti vitája már a múlt héten lezárult, a voksolást – vélhetően a háttérben folytatódó egyeztetések miatt – eredetileg keddre tűzték ki. Végül azonban egy – a további egyeztetések szükségességével indokolt – képviselői javaslat alapján elhalasztották.

A halasztásról szóló javaslat 77 igen voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol a kormánykoalíció 74 parlamenti képviselővel rendelkezik.

Bár a voksolás elhalasztása elemzői vélemények szerint javíthatja a háttéralkuk megkötésének és így a Heger-kabinet megmaradásának esélyeit, a pozsonyi kormányzás jövője továbbra is ingatag. Richard Sulík, az SaS elnöke a keddi vita során azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány észszerű átalakítását követően az SaS támogatná a kabinetet, de pártja nem tér vissza a koalícióba.

„A kormányról szóló bizalmi szavazás elhalasztásával lehetőség nyílt Igor Matovič pénzügyminiszter lemondására” – jelentette ki kedden Richard Sulík. Leszögezte, hogy az SaS-frakció minden tagja jelen lesz és egységesen fog szavazni. Azt is közölte, az SaS senkivel sem fog tárgyalni és senkit sem fog győzködni. Hozzátette, pártjának további javaslatai is lennének a kormány átalakításával kapcsolatban. További lehetőségként beszélt az előrehozott választás kihirdetéséről és hivatalnokkormány kinevezéséről.

A keddi vita során több miniszter és a kormányfő, Eduard Heger is felszólalt a parlamentben, az SaS képviselőit arra kérte, hogy tegyenek egy lépést hátra, főleg Robert Fico és Peter Pellegrini hatalomba való visszatérésének veszélyére figyelmeztetett.

Peter Pellegrini és pártja, a Hlas képviselői akkor is a kormány megbuktatására fognak szavazni, ha időközben lemondana Igor Matovič pénzügyminiszter. A korábbi miniszterelnök szerint a szavazás elhalasztása Eduard Heger kormányfő gyengeségének és félelmének jele.

Ha a bizalmatlansági indítványt csütörtökön mégis megszavazzák a képviselők,

  • ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy
  • egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor.
  • A végső lehetőség az előrehozott parlamenti választások kihirdetése lehet.

Sólymos László, a szlovákiai magyar párt, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke szerint ez a kormány már rég elveszítette a választók bizalmát. A parlamenten kívüli magyar politikus úgy véli, feltétlenül előrehozott választásra van szükség Szlovákiában, ami után stabil és hozzáértő kormány alakulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×