eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Policie ČR/YouTube

Ferrarival üldözik majd a bűnözőket Csehországban

Korábban a bűnözőket szolgálta, most a cseh utakat fogja védeni – a cseh rendőrök egy igazán különleges járművel bővítik a gépparkjukat, egy Ferrari F 142-458 Italia sportkocsival. A járművet a cseh autópályákon a legagresszívabb sofőrök ellen, lopott járművek üldözésénél vagy a bejelentett tuningversenyek megfigyelésénél fogják bevetni.

Nem tévedés, valóban egy Ferrarival bővül a cseh rendőrség gépparkja. Az autó egyike azoknak a járműveknek, amik bűncselekményekből származó vagyontárgyként foglalnak le minden évben a bűnüldöző szervek. A rendőrség számára az autó ilyen formában történő átalakítása kevesebbe került, mintha egy új Škodát vásároltak volna, amely autótípusból a legtöbb található a cseh rendőrség flottájában. A Ferrarinak a közlekedésrendészet igényeihez való átalakítási költségei nagyjából

12 ezer euróra rúgtak.

A bűncselekményekből származó vagyontárgyak lefoglalását egyértelmű sikerként könyveli el a cseh rendőrség. „Ha meg kellene említenem egy olyan tevékenységet, amelyben jelentős sikereket értünk el, akkor a bűncselekményből származó vagyon lefoglalását említeném” – fogalmazott a Ferrari szolgálatba helyezésekor Tomáš Kubík, az országos rendőrfőkapitány helyettese, hozzátéve, hogy csak tavaly közel 284 millió euró értékben foglaltak le bűncselekményekből származó vagyontárgyakat.

A rendőrfőnök helyettese azt is elmondta, hogy nem is a Ferrari a legértékesebb vagy legritkább jármű, amelyre a bűntények feltárása során szert tettek. Csak az előző évben valamivel kevesebb mint 900 járművet foglaltak le, amelyek túlnyomó többségét később értékesítették, és a bevételt az elkövető által okozott károk fedezésére fordították. Egyes autókat pedig hivatalos feladatok ellátására, megtartottak. „Több száz lefoglalt bűnügyi járművet tartunk szolgálatban, amelyeket országszerte a súlyos bűncselekmények elleni küzdelemre használunk, de ezek általában nem luxusautók, mint ez a Ferrari” – szögezte le Tomáš Kubík.

A sportautót a cseh autópályák és közutak legagresszívabb sofőrei elleni bevetésére fogják használni.

„A benne rejlő lehetőségeket arra is felhasználhatjuk, hogy nyomon kövessük az országunkon áthaladó, a szomszédos államokba tartó lopott járműveket” – tájékoztatott Jiří Zlý, az országos közlekedésrendészeti ügyosztály igazgatója, és hozzátette, hogy nagyon széles körű feladatokat kell elvégezni az új autóval. Ide sorolta például az illegális utcai versenyek lefülelését is.

Az új luxusrendőrautót átfestették, felmatricázták, ellátták kamerarendszerrel és jelzőfénnyel, felszerelték extra kijelzővel és sebességmérővel. A cseh rendőrség Ferrarija 326 km/h-s végsebesség elérésére képes, 0-ról 100-ra 3,4 másodperc alatt gyorsul, így valószínűleg a legbátrabb gyorshajtó sem mer ujjat húzni vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×