INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

szlovákia

ukrajna

háború

volodimir zelenszkij

Az ukránok már tanulják a szlovák tarackágyúk használatát

Az ukránok már tanulják a szlovák tarackágyúk használatát

Szlovákia egyelőre még nem állapodott meg a tarackágyúi eladásáról Ukrajnának, de az egyezség már nem várat sokat magára. „Erről tanúskodik az is, hogy az ukránok már tanulják a Szlovákiában legyártott ágyúk használatát” – erősítette meg Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter. Az ellenzék vezére, Robert Fico ennek ellenkezőjét cselekedné. Egy hétvégi politikai vitaműsorban elmondta, szerinte nem kellene segíteni az ukránoknak.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter elsőként az aktuality.sk hírportálnak erősítette meg, hogy már elkezdődött az ukránok kiképzése a Szlovákiában gyártott tarackágyúk használatára, ami azt bizonyítja, hogy ukrán részről „nagyon komoly és intenzív az érdeklődés” e nehéz fegyverek iránt. A tarackok adásvételi szerződését illetően a tárcavezető nem bocsátkozott részletekbe, az tehát továbbra sem világos, Szlovákia milyen áron adja el ezeket a fegyvereket keleti szomszédjának, mint ahogy az sem, hogy pontosan mikor állítja hadba a tarackágyúkat Ukrajna.

„Tudatosítani kell, hogy olyan harcászati eszközről van szó, ami jelenleg gyártás alatt van. Néhány darabot már azonnal Ukrajna rendelkezésére tudunk bocsájtani, de a többit csak az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban” – tájékoztatott Jaroslav Naď hozzátéve, hogy legkevesebb nyolc darabról szólt a szóbeli megállapodás, de ez a mennyiség a továbbiakban még emelkedhet.

A tárcavezető elmondta, hogy az ukrán hadsereg nagyon intenzíven érdeklődik a szárazföldön bevethető harcászati eszközök, valamint légvédelmi rendszerek és páncéltörő ütegek iránt. A tüzérségi fegyverek, melyek az orosz invázióval szemben nyújtanak védelmet, kulcsfontosságú elemei az ukrán hadseregnek a szlovák védelmi miniszter szerint, s az ukránok épp ezért kérik külföldről ezeknek a fegyvereknek az utánpótlását.

„Jelenleg a tüzérségnek van a legnagyobb szerepe a szomszédunkban dúló harcokban, logikus, hogy e téren próbálunk meg segíteni”

– tette hozzá Jaroslav Naď.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt héten videókapcsolat segítségével szólalt fel a szlovák parlamentben, ahol elmondta, országának vadászgépekre és helikopterekre is szüksége lenne az oroszokkal vívott háborúban. A szlovák védelmi miniszter erre reagálva elmondta, Szlovákiának MI-17-es harci helikopterei vannak, melyekre elavult technikai állapotuk miatt Szlovákia már nem szeretne többet költeni, arra viszont még alkalmasak, hogy a jelenleg dúló háborúban bevessék őket. A MiG-29-es vadászgépek átadása pedig a lengyelekkel való megállapodástól függ. Varsó ugyanis ígéretet tett arra, hogy ha Szlovákia átadná Ukrajnának a MiG-eket, akkor Lengyelország kész megvédeni a szlovák légteret. Minderre 2024-ig lenne szüksége Szlovákiának, ekkor érkeznek meg ugyanis az amerikai F-16-os vadászgépek. Jaroslav Naď úgy látja, a lengyelek idén nyártól vagy az ősz elejétől védhetik meg a szlovák légteret egy esetleges támadástól.

A szlovák parlamenti ellenzék vezére, Robert Fico nem lenne ilyen segítőkész az ukránokkal. A Smer elnöke egy hétvégi politikai vitaműsorban elmondta, szerinte nem kellene segíteni az ukránoknak. „Milyen előnyünk származik belőle?

Ukrajna soha nem segített nekünk, csak durván becsapott minket”

– közölte Fico. „Amikor 2009-ben földgázra volt szükségünk, Timosenko átvert minket” – tette hozzá az egykori kormányfő. A vitaműsor vezetőjének megjegyzésére, miszerint egy szomszédos országról van szó, ezért Szlovákiának kötelessége lenne segíteni, Robert Fico azt válaszolta: „Léteznek más szomszédos országok is”.

Nyitókép: Szlovák HM

Kapcsolódó hang

Az ukránok már tanulják a szlovák tarackágyúk használatát
 
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018