eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Ismét milliók karanténban, ez már a techszektort fenyegeti

Az ukrajnai háború elterelte a figyelmet arról, hogy több millió kínai polgárt sújt ismét Covid-lezárás, amely különösen súlyos csapást jelent a technológiai szektor ellátási láncára. Hongkongban közben hiánycikk volt a koporsó, annyira megugrottak a halálozások.

Nagy-Britanniában a közvélemény kezdi gyorsan elfelejteni, mi is az a Covid-19, mert az emberek életét szinte semmilyen korlátozás nem sújtja. Kínában viszont több tízmillió lakost vontak ismét szigorú lezárás alá. A bűnös ebben a gyorsan fertőző omikron variáns, ami az úgynevezett „dinamikus zéró-Covid" politika aktiválására késztette a kínai hatóságokat. Magyarra lefordítva mindez gyors lezárásokat, tömeges tesztelést és utazási korlátozásokat jelent.

Kínában a napi átlag fertőzési adat a héten 1600 körül járt – ez a legmagasabb 2020. februárja óta. A legtöbb fertőzést az észak-keleti – Észak-Koreával és Oroszországgal határos – Csinlin tartományban regisztrálták.

Közel 18 millió ember ül otthon a "kínai Szilikon-völgyben"

Mindeközben a Business Insider portál által „Kína Szilikon-völgyének” nevezett Sencsenben 17,5 millió ember került lezárás alá. Nekik legalább egy hétig otthon kell ülniük. A 24 milliós Sanghajban bezárták az iskolákat és az éttermeket.

Ezek a korlátozások már világszerte éreztetik hatásukat. Egyes multi cégek leállították kínai leányvállalataikat, ami ismét bizonytalanságot kelt az ellátási láncokkal kapcsolatban.

Tudósítók megjegyzik: a kemény kínai Covid-politika sikeresen lenyomja a fertőzési számokat, de „megnehezíti a normális élethez való visszatérést”.

A kínai lakosság 85 százaléka dupla védőoltást kapott – miközben a Pfizer gyógyszergyár egyik főnöke már arról beszél, hogy negyedik dózist kéne beadni. A szigorú lezárások miatt közben alacsony a kínai lakosság körében a korábbi fertőzés kiváltotta immunitás.

A szigor kezdi kikezdeni a kínai lakosok türelmét: „Nem lehet megállítani az omikront. El kéne fogadni a vírust.

Sok ember meggyógyult és utazik mindenfelé. Miért vagyunk mit itt bezárva?”

– tette fel a kérdést egy sencseni lakos. (A kínai fertőzési arány egymillió lakosra lebontva alacsonyabb, mint az amerikai és a brit. Előbbiben 93 új napi fertőzés jut 1 millió emberre, utóbbiban 1000. Kínában viszont csak 0.89).

Halálos az omikron Hongkongban, kifogynak a koporsók

A lezárástól sújtott Apple-beszállító, a Foxconn azt jósolta, hogy 3 százalékkal esik majd az idei bevétele a helyi hatóságok döntése nyomán, amely a legtöbb üzem egyhetes leállítást írta elő. Ennek nyomán 70, Sencsenben működő tajvani és több tucat kínai gyár állt le.

„Kína mély gödörbe ássa magát a zéró-Covid politikával”

- mondta a Financial Timesnak Olaf Schatteman, a Bain tanácsadó cég ellátási láncokkal foglalkozó szakértője. „Mindez azt a pozícióját is aláássa, hogy ő legyen a világ ellátólánc-központja” – tette hozzá.

Közben leállt a kínai-hongkongi fuvarozás. A volt brit gyarmatot saját járvány is sújtja – ami olyan súlyos, hogy kezdenek elfogyni a koporsók. Hongkongban 18-szor nagyobb a halálozási ráta, mint jelenleg például a briteknél. Csütörtökön már csak 300 darab koporsó állt rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×