INFORÁDIÓ
2021. október 27. szerda
Szabina

szlovákia

koronavírus

oltás

közvélemény-kutatás

Young girl is waiting for her vaccination dose against coronavirus to be applied by a medical worker.

Kiderült, miért oltatják be magukat az emberek Szlovákiában

Szlovákiában hétfőtől csak a Dunaszerdahelyi járás maradt a zöld fázisban, ahol a beoltottak szinte teljes korlátozás nélkül végezhetnek bármilyen aktivitást.

Szlovákiában az emberek főleg a hozzátartozóik és a környezetük megóvása érdekében oltatják be magukat a koronavírus ellen. A válaszadók csupán 46 százaléka nyilatkozta azt, hogy a saját egészségének megóvásának céljából kérte a védőoltást. Északi szomszédunknál hétfőtől csak a Dunaszerdahelyi járás maradt a zöld fázisban, ahol a beoltottak szinte teljes korlátozás nélkül végezhetnek bármilyen aktivitást.

Az AKO ügynökség által elvégzett felmérésből az derült ki, hogy a szlovák állampolgárok között a mások iránti féltés nagyobb szerepet játszott az oltás beadatásának indokaként, mint a saját egészség megőrzése. A megkérdezettek fele jelölte meg ezt az indokot. A válaszadók 46,3 százaléka nyilatkozta azt, hogy a saját egészségének megóvása érdekében oltatta be magát. A felmérésben részt vevők harmadik leggyakoribb indoka az volt, hogy valójában nem volt szükségük a vakcinára, mégis beoltatták magukat, mert el akarták kerülni a korlátozásokat. Ezt a felmérésben részt vevő személyek 17,4 százaléka nyilatkozta.

A megkérdezettek több mint 15 százaléka azért oltatta be magát, mert hozzá akart járulni a pandémia társadalmi szintű megoldásához. A válaszadók több mint 9 százaléka indokolta a döntését azzal, hogy meggyőzték őt a szaktekintélyek, az orvosok és a tudósok.

A telefonos közvélemény-kutatást az ügynökség szeptember 6. és 13. között végezte el, ezer válaszadó bevonásával. A felmérés célja az volt, hogy általa fényt derítsenek a beoltottak indítékaira is. Eddig ugyanis főleg az oltatlanok motivációit vizsgálták.

Szlovákiában az összlakosság 44,5 százaléka kapta meg a védőoltás legalább első adagját,

amit a szakemberek nagyon alacsony átoltottsági aránynak tartanak.

Az országban már csak egyetlen járás, a Dunaszerdahelyi maradt zöld besorolású a Covid-automata járványtérképe alapján. Ez a járás az ötven év felettiek átoltottságát tekintve országos viszonylatban a második helyen van, mindössze a Pozsonyi járás előzi meg. A Pozsonyi járás múlt csütörtökön elsőként érte el a 75 százalékos átoltottsági szintet az ötven év felettiek körében.

A zömében magyarok lakta Dunaszerdahelyi járásban a beoltottak szinte korlátozások nélkül élhetik életüket, az oltatlanoknak viszont továbbra is mérsékelt korlátozásokkal kell számolniuk.

A többi járás esetében a korlátozások elsősorban a tömegrendezvényeket, beleértve az esküvőket, halotti torokat és a szolgáltatói szektort érintik.

34 járás narancssárga, 39 piros és 5 bordó besorolású. A kassai, az eperjesi, a nyitrai és a besztercebányai kerület kórházaiban már újra osztályozzák a fertőzötteket, mivel ismét növekszik az orvosi ellátásra szorulók száma. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy igyekeznek a helyzetet kézben tartani

. „A kórházak higiéniai és izolációs lehetőségek, valamint a lélegeztetőgépek száma szerint mérlegelnek, minden kórházban más a helyzet” – mondta a tárcavezető.

Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images

Kapcsolódó hang

Kiderült, miért oltatják be magukat az emberek Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018