eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Megoldódik egy égető probléma egy szomszédos országgal, de még nem tudni, mikor

Szlovákia és Magyarország kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolványát. Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter aláírta a védettségi igazolványok kölcsönös elismerését a két ország között. Ivan Korčok külügyi tárcavezető pedig ezt azzal egészítette ki, hogy Bécs és Prága is elfogadja a szlovák oltási dokumentumot. Azt is bejelentették, hogy május 31-étől, hétfőtől enyhébb szabályok érvényesek az ingázókra.

A Magyarország és Szlovákia közti megállapodás létrejöttéről elsőként Gyimesi György, a kormánypárti OĽaNO magyar parlamenti képviselője tájékoztatott Facebook-bejegyzésében. Azt írta, hogy Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter aláírta a védettségi igazolványok kölcsönös elismerését Szlovákia és Magyarország között. „A részletek véglegesítését követően a két ország minisztériuma között napokon belül rendeződik a helyzet. Megoldva ezzel az állampolgárok egyik égető problémáját” – áll Gyimesi bejegyzésében.

Magyarország mellett Csehország és Ausztria is el fogja ismerni a szlovák oltási tanúsítványt.

Erről viszont már a szlovák külügyminiszter tájékoztatott. „Miután tárgyaltam magyar kollégámmal, Szijjártó Péterrel, bejelenthetem, hogy Magyarország el fogja ismerni a szlovák oltási tanúsítványokat, ugyanez érvényes Csehországra és Ausztriára is” – közölte Ivan Korčok, aki ugyanakkor azt nem részletezte, hogy az említett országok mikortól fogadják el a szlovák tanúsítványt.

A szlovák diplomácia vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy Ausztria csak az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO által jóváhagyott védőoltásokat ismeri el.

„Azokra az Ausztriába utazó állampolgárokra, akik a Szputnyik V vakcinával oltatják be magukat, változatlanul érvényesek az ott hatályos korlátozások, vagyis az országba való belépéskor

tesztet kell majd felmutatniuk, vagy egy igazolást arról, hogy átestek a Covid-19 betegségen”

– részletezte a szlovák külügyminiszter, hozzátéve, a WHO által jóváhagyott kínai Sinopharm vakcinát Ausztria is elismeri.

Május 31-től, azaz hétfőtől enyhébb szabályok érvényesek az ingázókra.

A hét napnál nem régebbi, kötelező PCR- vagy antigénteszt helyett a szlovák határon elfogadják majd az oltási igazolást, illetve az arról szóló igazolást is, hogy az illető átesett a Covid-19 betegségen. Az engedmény azokra a személyekre vonatkozik, akik esetében az mRNA vakcina második adagjának beadása után eltelt legalább 14 nap, illetve a vektorvakcina első adagjának beadása után eltelt legalább 28 nap, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen. Azoknak sem kell negatív tesztet felmutatniuk a határon, akik a Covid-19 leküzdése utáni 180 napban kapták meg az mRNA vagy a vektorvakcina első adagját.

Azok a Szlovákiába érkező szlovák állampolgárok is kiválthatják oltási igazolással a negatív tesztet, akiknek a szomszédos országban, a határtól legfeljebb 100 kilométerre van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük. Aki piros besorolású országból jön, a házi karantént leghamarabb a nyolcadik napon hagyhatja el, amennyiben a PCR tesztje negatív eredménnyel zárul. Ha valaki fekete besorolású országból érkezik Szlovákiába, negatív teszteredmény esetén is 14 napot karanténban kell töltenie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×