INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

szlovákia

koalíció

válság

koronavírus

szputnyik v

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2020. október 16-án.

Orosz vakcina Szlovákiában – diplomáciai bonyodalom tetézi a koalíciós válságot

Igor Matovič miniszterelnök idézte elő azzal, hogy hétfőn titokban behozta Szlovákiába az orosz Szputnyik V vakcinát. A négypárti koalíció nem mindegyik tagja nézte jó szemmel a magánakciót, és bár egyeztetések kezdődtek, egyelőre elég szorult a helyzet.

Igor Matovič miniszterelnök hétfőn este a kassai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Szlovákia kétmillió Szputnyik V vakcinát vásárol Oroszországtól, és az első szállítmánnyal 200 ezer darab már meg is érkezett az országba. A kormányfő titokban tárgyalt az oroszokkal, ez pedig igencsak kiverte a biztosítékot a négypárti koalícióban. Matovič minden nyilatkozatában elismeri, hogy a vakcinát a koalíciós partnerek akarata ellenére vásárolta meg, de hangsúlyozza, hogy miniszterelnökként kutya kötelessége megvédeni a szlovák állampolgárok életét és egészségét, ezért senki ne csináljon geopolitikai kérdést a Szputynik V beszerzéséből.

A négyből kettő koalíciós párt azonban más álláspontra helyezkedett. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette, hogy nem bízik a Szputnyikban addig, amíg azt a Szlovák Gyógyszerellenőrzési Hivatal vagy az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak nem nyilvánítja. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás gazdasági minisztere pedig kijelentette, itt az ideje, hogy átalakítsák a kormányt. „Így tovább nem működhetünk” – mondta Sulík, hozzátéve, hogy

ellenzi az előrehozott választásokat, de a kormány átalakításában olyan megoldást lát, amely megnyugtatná a helyzetet.

Richard Sulík bejelentése után azonnal felgyorsultak az események. Boris Kollár házelnök, a kormánykoalíció negyedik pártjának, a Sme rodinának elnöke felszólította koalíciós partnereit, ne viselkedjenek úgy, mint a homokozóban a gyerekek. Szerinte a koalíciós válságnak csak vesztesei lehetnek, győztese nem, ezért közös tanácskozásra a parlamentbe hívta a négy koalíciós partner vezetését. A szerda esti koalíciós ülés után a felek abban maradtak, hogy a kormánykoalíció folytatja a tárgyalásokat. Richard Sulík a TA3 hírtelevízióban úgy nyilatkozott, hogy Igor Matovič miniszterelnök leváltása is terítékre kerül. Marek Krajčí egészségügyi miniszter menesztését nem tartja elegendőnek.

A kormányátalakítás lehetőségét még a koalíciós tanács ülését megelőzően a Szabadság és Szolidaritás és a Za ľudí vettette fel Zuzana Čaputová köztársasági elnöknél. „A koalíciós tárgyalások folytatódnak és nagyon kívánom, hogy ez a fajta egyetértés jellemezze mind a négy koalíciós pártot, ami a szükséges változtatásokat illeti” – mondta Zuzana Čaputová.

A szlovák miniszterelnök a belpolitikai csaták mellett egy kisebb diplomáciai botrányba is belekeveredett.

Igor Matovič arra a kérdésre, hogy mit ígért a Szputnyikért cserébe az oroszoknak, az Expres Rádió műsorában azt felelte, hogy Kárpátalját. Majd a riporter kérdésére rögtön hozzá is tette: „Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit.”

Ukrajna azonban nem találta poénosnak a kormányfő válaszát. Matovič kijelentése miatt az ukránok behívatták Matúš Korba szlovák diplomatát Kijevben. A miniszterelnök poénjára azóta az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba is reagált. Szerinte az ilyen kijelentések rontják a két ország közti kapcsolatokat. „Kár, hogy ezekkel a helytelen kijelentéseivel a szlovák kormányfő ront az Ukrajna és Szlovákia közti, egyébként nagyon baráti és őszinte kapcsolaton” – írta a Twitteren az ukrán külügyminiszter.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

Koalíciós válságot robbantott ki az orosz vakcina Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018