eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Két szlovák gyereknél mutatták ki a koronavírus brit mutációját

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. A december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába.

Szlovákiában is megjelent az először Nagy-Britannia déli régióiban regisztrált koronavírus-mutáció. Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. A december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter megerősítette a koronavírus Egyesült Királyság déli területeiről terjedő új típusú mutációjának szlovákiai jelenlétét. Megjegyezte,

az úgynevezett angol vírustörzset már Kelet-Szlovákiában, a nagymihályi járásban vett első mintákban megtalálták.

Az új típusú koronavírus Anglia déli területeiről származó brit variánsára a schwechati nemzetközi repülőtéren december közepétől vett négyszáz minta között bukkantak az osztrák illetékesek. „A gyorsabban terjedő vírustörzset összesen négy személynél mutatták ki” – tájékoztatott az osztrák egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, hozzátéve, hogy további egy személynél az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsát mutatták ki.

A koronavírus brit mutációját két szlovák állampolgárságú gyermeknél is kimutatták a schwechati reptéren. Egy testvérpárról, egy kilenc- és egy tízéves gyerekről van szó. A megerősítő PCR-tesztet követően azonnal karanténba helyezték őket. Az osztrák Kurier napilap szerint a gyermekek azonnal hazautaztak Szlovákiába az édesapjukkal, további tájékoztatással az osztrák hatóságok nem szolgáltak.

Az új vírustörzs jelenlétét a világ több mint 30 országában, köztük 15 európai államban erősítették már meg. Tudósok szerint 70 százalékkal gyorsabban terjed, ugyanakkor a betegség lefolyása várhatóan nem súlyosabb a szokványosnál.

Szlovákiában közben riasztóak a számok. Hétfőn az PCR- és antigéntesztek segítségével összesen 10 212 pozitív esetet találtak az országban, és egy egészségügyi nővér is meghalt, aki a nagykürtösi kórházban teljesített szolgálatot. Lukáš Kober, a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke szerint az 55 éves kolléganőjük december 29-én hunyt el, ezzel ő a koronavírus első ismert szlovákiai áldozata a nővérek körében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×