INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

szlovákia

koronavírus

mutáció

Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

Két szlovák gyereknél mutatták ki a koronavírus brit mutációját

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. A december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába.

Szlovákiában is megjelent az először Nagy-Britannia déli régióiban regisztrált koronavírus-mutáció. Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. A december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter megerősítette a koronavírus Egyesült Királyság déli területeiről terjedő új típusú mutációjának szlovákiai jelenlétét. Megjegyezte,

az úgynevezett angol vírustörzset már Kelet-Szlovákiában, a nagymihályi járásban vett első mintákban megtalálták.

Az új típusú koronavírus Anglia déli területeiről származó brit variánsára a schwechati nemzetközi repülőtéren december közepétől vett négyszáz minta között bukkantak az osztrák illetékesek. „A gyorsabban terjedő vírustörzset összesen négy személynél mutatták ki” – tájékoztatott az osztrák egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, hozzátéve, hogy további egy személynél az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsát mutatták ki.

A koronavírus brit mutációját két szlovák állampolgárságú gyermeknél is kimutatták a schwechati reptéren. Egy testvérpárról, egy kilenc- és egy tízéves gyerekről van szó. A megerősítő PCR-tesztet követően azonnal karanténba helyezték őket. Az osztrák Kurier napilap szerint a gyermekek azonnal hazautaztak Szlovákiába az édesapjukkal, további tájékoztatással az osztrák hatóságok nem szolgáltak.

Az új vírustörzs jelenlétét a világ több mint 30 országában, köztük 15 európai államban erősítették már meg. Tudósok szerint 70 százalékkal gyorsabban terjed, ugyanakkor a betegség lefolyása várhatóan nem súlyosabb a szokványosnál.

Szlovákiában közben riasztóak a számok. Hétfőn az PCR- és antigéntesztek segítségével összesen 10 212 pozitív esetet találtak az országban, és egy egészségügyi nővér is meghalt, aki a nagykürtösi kórházban teljesített szolgálatot. Lukáš Kober, a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke szerint az 55 éves kolléganőjük december 29-én hunyt el, ezzel ő a koronavírus első ismert szlovákiai áldozata a nővérek körében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018