eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Washington, 2017. január 20.Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (j) kezet fog elődjével, Barack Obamával, miután letette hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/Saul Loeb)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Saul Loeb

Trump Obamagate-tel mozgósít, elődje szerint siralmasan kezeli a járványt

“Kockázatos” új háborúba kezdett Donald Trump. Az amerikai elnök elődjét, Barack Obamát támadja, például a Moszkvával való összejátszás vádjai miatt. Obama közben a jelenlegi kormányzat Covid-19-politikáját bírálta.

“Obamagate” – új kifejezés jelent meg Donald Trump Twitter-folyamában. Politikai elemzők szerint azért, hogy az elnökválasztási évben így mozgósítsa az őt támogató tábort.

A novemberi választásokon Trump elődje, Barack Obama egykori alelnökével, Joe Bidennel mérkőzik majd meg.

Három év hallgatás után Obama nekiment Trumpnak

Obama, aki jóval magasabb tetszési indexszel – 59 százalékkal – hagyta maga mögött a Fehér Házat, mint a hivatali idejében átlagban 40 százalék körüli értéket felmutató Trump, a múlt héten egy kiszivárgott felvételen “abszolút kaotikus katasztrófának” nevezte a koronavírus-járvány elleni washingtoni fellépést és azt, hogy a Trump-kormányzat megpróbálja felmenteni egyik volt illetékesét, akit az orosz kapcsolatokról való hazugság miatt ítéltek el.

Trumpot ugyan nem említette név szerint, de néhány nappal később az elnök már azt írta a Twitteren: “Obamagate” – és azt sugallta: elődje és mostani kihívója, Biden “az ország történetének legnagyobb politikai bűntettét követte el”, és ezért börtönben a helyük.

A jelenlegi elnököt az dühíti, vagy legalábbis arra próbálja terelni a figyelmet, hogy hivatali ideje kezdetén meg kellett válnia nemzetbiztonsági tanácsadójától, Michael Flynntől.

A nyugalmazott tábornoknak az volt a bűne, hogy beszélt az akkori orosz nagykövettel és hazudott erről az FBI-nak.

„Ilyenért nem küldik az embert börtönbe” – mondta Trump egy interjúban (bár a szövetségi illetékeseknek való hamis vallomás szövetségi bűncselekmény), és azt sugallta, hogy Obama, Biden és mások már a kezdetektől összeesküvést szőttek, hogy aláássák a hatalmát.

Trump három éve menesztette Flynnt, de most elkezdte rehabilitálni. Igazságügyi minisztere, William Barr például azt mondta egy interjúban a volt illetékesről, hogy

„az ember néha olyanról is beismerő vallomást tesz, amiről kiderül, hogy nem volt bűncselekmény”.

Barr szerint Flynnt annak idején „csőbe húzta az FBI”. Mivel nem találtak bizonyítékot, már majdnem lezárták ellene az ügyet, amikor kiderült, hogy beszélt az orosz nagykövettel. Ekkor – a miniszter szerint – a nyomozók csapdát állítottak, és hamis vallomásba csalták a nemzetbiztonsági tanácsadót. Az igazságügyi minisztérium most Flynn felmentését tervezi, keresztbe tehetnek neki viszont a bíróságok.

Trump szedi a kétes hírű gyógyszert

Közben az amerikai közvéleményt most leginkább a már 91 ezer amerikai halálát okozó Covid-19 elleni fellépés és a gazdaság újranyitása érdekli. Trumpnak viszont az orosz kormánnyal való állítólagos összejátszásáról szóló vizsgálat titkosítás alól feloldott dokumentumai lehetőséget adnak, hogy odacsapjon a demokratáknak és a választásokra készülve mozgósítsa támogatóit.

Az elnököt támogató médiumok az utóbbi hetekben már össztüzet zúdította a vizsgálatra, és Lindsay Graham republikánus szenátor a múlt héten „a nyomozásról szóló nyomozást” jelentett be.

Maga Trump közben újabb beszédtémával szolgált a közvéleménynek: arra utalt, hogy megelőző jelleggel szedi a hydroxiklorin nevű malária-ellenes szerint, ami szerinte enyhítheti a Covid-19 tüneteit. Az eddigi klinikai kísérletek viszont arra utalnak, hogy a szer hatástalan a koronavírus-fertőzés okozta betegséggel szemben, sőt, egyes esetekben veszélyes is lehet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×