INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

barack obama

donald trump

összejátszás

covid-19

Washington, 2017. január 20.Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (j) kezet fog elődjével, Barack Obamával, miután letette hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/Saul Loeb)

Trump Obamagate-tel mozgósít, elődje szerint siralmasan kezeli a járványt

“Kockázatos” új háborúba kezdett Donald Trump. Az amerikai elnök elődjét, Barack Obamát támadja, például a Moszkvával való összejátszás vádjai miatt. Obama közben a jelenlegi kormányzat Covid-19-politikáját bírálta.

“Obamagate” – új kifejezés jelent meg Donald Trump Twitter-folyamában. Politikai elemzők szerint azért, hogy az elnökválasztási évben így mozgósítsa az őt támogató tábort.

A novemberi választásokon Trump elődje, Barack Obama egykori alelnökével, Joe Bidennel mérkőzik majd meg.

Három év hallgatás után Obama nekiment Trumpnak

Obama, aki jóval magasabb tetszési indexszel – 59 százalékkal – hagyta maga mögött a Fehér Házat, mint a hivatali idejében átlagban 40 százalék körüli értéket felmutató Trump, a múlt héten egy kiszivárgott felvételen “abszolút kaotikus katasztrófának” nevezte a koronavírus-járvány elleni washingtoni fellépést és azt, hogy a Trump-kormányzat megpróbálja felmenteni egyik volt illetékesét, akit az orosz kapcsolatokról való hazugság miatt ítéltek el.

Trumpot ugyan nem említette név szerint, de néhány nappal később az elnök már azt írta a Twitteren: “Obamagate” – és azt sugallta: elődje és mostani kihívója, Biden “az ország történetének legnagyobb politikai bűntettét követte el”, és ezért börtönben a helyük.

A jelenlegi elnököt az dühíti, vagy legalábbis arra próbálja terelni a figyelmet, hogy hivatali ideje kezdetén meg kellett válnia nemzetbiztonsági tanácsadójától, Michael Flynntől.

A nyugalmazott tábornoknak az volt a bűne, hogy beszélt az akkori orosz nagykövettel és hazudott erről az FBI-nak.

„Ilyenért nem küldik az embert börtönbe” – mondta Trump egy interjúban (bár a szövetségi illetékeseknek való hamis vallomás szövetségi bűncselekmény), és azt sugallta, hogy Obama, Biden és mások már a kezdetektől összeesküvést szőttek, hogy aláássák a hatalmát.

Trump három éve menesztette Flynnt, de most elkezdte rehabilitálni. Igazságügyi minisztere, William Barr például azt mondta egy interjúban a volt illetékesről, hogy

„az ember néha olyanról is beismerő vallomást tesz, amiről kiderül, hogy nem volt bűncselekmény”.

Barr szerint Flynnt annak idején „csőbe húzta az FBI”. Mivel nem találtak bizonyítékot, már majdnem lezárták ellene az ügyet, amikor kiderült, hogy beszélt az orosz nagykövettel. Ekkor – a miniszter szerint – a nyomozók csapdát állítottak, és hamis vallomásba csalták a nemzetbiztonsági tanácsadót. Az igazságügyi minisztérium most Flynn felmentését tervezi, keresztbe tehetnek neki viszont a bíróságok.

Trump szedi a kétes hírű gyógyszert

Közben az amerikai közvéleményt most leginkább a már 91 ezer amerikai halálát okozó Covid-19 elleni fellépés és a gazdaság újranyitása érdekli. Trumpnak viszont az orosz kormánnyal való állítólagos összejátszásáról szóló vizsgálat titkosítás alól feloldott dokumentumai lehetőséget adnak, hogy odacsapjon a demokratáknak és a választásokra készülve mozgósítsa támogatóit.

Az elnököt támogató médiumok az utóbbi hetekben már össztüzet zúdította a vizsgálatra, és Lindsay Graham republikánus szenátor a múlt héten „a nyomozásról szóló nyomozást” jelentett be.

Maga Trump közben újabb beszédtémával szolgált a közvéleménynek: arra utalt, hogy megelőző jelleggel szedi a hydroxiklorin nevű malária-ellenes szerint, ami szerinte enyhítheti a Covid-19 tüneteit. Az eddigi klinikai kísérletek viszont arra utalnak, hogy a szer hatástalan a koronavírus-fertőzés okozta betegséggel szemben, sőt, egyes esetekben veszélyes is lehet.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Saul Loeb
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018