eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkot viselő asszony Teherán belvárosában 2020. március 2-án. Az iráni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a tüdőgyulladást okozó, új koronavírussal fertőzöttek száma 1501 főre nőtt, 66-an életüket vesztették.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Brutálisan odacsapott Iránnak az új koronavírus

300 ezer katonát és önkéntest helyez készültségbe Irán a koronavírus elleni harcra. Az iszlám köztársaságban sokkoló módon 23 parlamenti képviselő is a fertőzöttek között van, egy magas rangú illetékes már belehalt a COVID-19 betegségbe.

Van olyan teheráni pláza, ahol kézfertőtlenítővel fogadják a vásárlókat és megmérik a testhőmérsékletüket is – az Iráni Iszlám Köztársaság a Közel-Keleten a koronavírus-járvány központja, és második helyen áll a világon COVID-19 halálesetek tekintetében.

Iránhoz kötik az Afganisztánban, Libanonban, Pakisztánban, Kuvaitban, Bahreinben, Irakban, Ománban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Kanadában regisztrált esetek egy részét.

A teheráni egészségügyi minisztérium most közölte: 300 ezer katonát és milicistát küldenek ki, hogy házról házra járva fertőtlenítsék az otthonokat. A védőmaszkokat felhalmozó személyeket pedig halálbüntetéssel fenyegették meg.

A vírus a parlamentben van

Szerda hajnali adatok szerint az iráni parlamenti képviselők 8 százaléka, 23 ember kapta el a vírust. Hétfőn meghalt egy 71 éves magas rangú illetékes, aki az ország legfőbb vallási vezetője, Hamenei ajatollah közeli tanácsadója volt.

Hamenei műanyag kesztyűvel a kezén jelent meg a keddi Vadvédelmi Világnap alkalmából tartott faültetésén, és az egészségügyi minisztérium higiéniai előírásainak betartására kérte honfitársait.

Közben fertőzéssel kezelik az iráni egészségügyi mentőszolgálatok vezetőjét, Pirhosszein Kolivandot is.

Szerda délutánra 92-re ugrott a vírus áldozatainak száma az országban, miközben több mint 2900 fertőzéses esetet ismertek el. Külföldi szakértők szerint azonban ennél jóval több lehet a fertőzött.

A vírus elleni fellépés részeként ideiglenesen szabadlábra helyeztek 54 ezer elítéltet, hogy megakadályozzák a vírus elterjedését a börtönökben. Csak azok távozhattak, akiknek negatív lett a tesztjük és óvadékot tettek le. Az öt évnél hosszabb büntetést kapott őrizetesek közben továbbra is börtönben maradnak.

Akik csodában hisznek és nem félnek a vírustól

Börtönnel fenyegetik azt a két férfit, aki videofelvételek szerint a hivatalos ajánlás ellenére síita szentélyek fémrácsait nyalogatta. Egy Instagram-videón az egyik férfi azt mondja, hogy nem fél a koronavírustól, mert annak nincs hatása a szent helyekre, majd megcsókolja a szentély fémrácsait.

Egy másik férfi, egy másik videóban arról beszélt:

"Azért nyalom meg a szentély rácsát, hogy a testembe hatoljon a betegség, és mások aggodalom nélkül látogathassák a szent helyet."

Sok hívő csodatévő helynek tartja a szentélyeket, és a vallási hatóságok nem voltak hajlandók bezárni azokat, annak ellenére, hogy Kom szent város az egyik epicentrum.

Szerdán viszont úgy döntöttek, hogy több tartományi székhelyen nem tartják meg a szokásos pénteki imát, ami pedig fontos esemény az iszlám köztársaságban.

Miért lehet gócpont Irán?

A Politico híroldal szerint Teherán reakciójára kihatnak az amerikai szankciók is: Irán vonakodik korlátozni kapcsolatait még meglévő kereskedelmi partnereivel – köztük Kínával –, hogy így védje meg gazdaságát.

A Washington Post egyenesen azt írta: „Irán válasza az új koronavírusra fenyegetés a világra”, a New York Times pedig azt, hogy a helyzet jó tanulsággal szolgál arra, mit csinál ilyen esetekben egy „titkolózó és korlátozott forrásokkal rendelkező állam”.

A lap telefoninterjúkra hivatkozva azt írja, a kórházakba érkezett biztonsági ügynökök kiadták az orvosoknak és nővéreknek: nem beszélhetnek arról, mi is történik valójában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×