INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

brexit

michel barnier

tárgyalás

nagy-britannia

európai unió

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.

Brexit: Michel Barnier szerint jobb megállapodás kell, mint amire 11 hónap elég

Infostart / MTI

Átfogó brit-uniós együttműködési megállapodás végleges formába öntése több időt vesz igénybe, mint a brit EU-tagság megszűnését követő 11 hónapos átmeneti időszak - mutatott rá Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója Stockholmban.

"Olyan partnerségre fogunk törekedni, amely jóval túlmutat a kereskedelmen, és mindent lefed: a szolgáltatásoktól a halászaton, a klímavédelmen, az energiatranszporton és az űrkutatáson át a biztonságig és védelemig" - magyarázta Barnier. "Azonban nem várhatjuk el, hogy egy év alatt megegyezünk ennek az új partnerségnek minden egyes vonatkozásáról" - tette hozzá.

"Készek vagyunk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani a kilépést követő 11 hónapban, hogy létrejöhessen egy alapegyezmény az Egyesült Királysággal, de több időre lesz szükségünk, hogy minden egyes pontját megtárgyaljuk ennek a politikai szándéknyilatkozatnak" - mondta.

Barnier rámutatott, hogy az idő szűkössége miatt az EU-nak rangsorolnia kell a következő hónapokban. Először a kétoldalú és a globális együttműködés új kereteinek megteremtésére van szükség, majd a szoros biztonsági kooperáció alapjainak lerakása következik, végül pedig az egyenlő alapokon nyugvó gazdasági partnerségé - mondta.

Nagy-Britannia EU-tagsága jelen állás szerint január 31-én szűnik meg.

A brit kormány széleskörű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni. Azonban London már a decemberi parlamenti választás utáni programtervezetében jelezte, hogy a brexitmegállapodás ratifikálásához kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak meghosszabbítását. Több uniós politikus szerint ennyi idő alatt lehetetlen dűlőre jutni minden vitás kérdésben.

Az átmeneti időszak időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben a kétoldalú viszonyrendszerben.

Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018