eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Michaela Tirala Rimavica

Porig égett a gömöri reneszánsz kastély tetőszerkezete

Kigyulladt az osgyáni kastély tetőszerkezete csütörtökön. Több mint 30 hivatásos tűzoltó és több önkéntes küzdött a lángokkal, a kastély tetőszerkezete azonban teljesen leégett. A tüzet este 8 óra környékén sikerült lokalizálni.

Több mint 30 hivatásos tűzoltó és több önkéntes küzdött a lángokkal, a kastély zsindelyes tetőszerkezete azonban teljesen leégett. A tüzet csütörtök este nyolc óra környékén sikerült lokalizálni. „Az egész tetőszerkezet leégett. A kastély alapterülete 40x40 méter, az épületnek gyakorlatilag már nincs teteje” – tájékoztatott Marián Brádňan, a rimaszombati tűzoltóság munkatársa, és hozzátette,

szakértő vizsgálja, mi okozta a tüzet.

A helyiek elmondása alapján több helyen keletkezett egyszerre tűz, így nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A Salgótarjántól mindössze 40 kilométerre található

reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke.

Itt született a 17. században Korponay Jánosné Gészy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony. A Luzsénszky család egykori reneszánsz kastélya sokáig Osgyán büszkeségének számított, ám az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és romos állapotba került. A két világháború között az Orsolya rendi apácák lakták, majd a háborúban súlyosan megrongálódott épület az 50-es évektől lakatlanná vált.

Felújítására és kihasználására különféle tervek születtek, de egyik sem valósult meg. A műemlék hányattatott sorsát jól mutatja, hogy többször is gazdát cserélt, sőt végrehajtás alatt is állt. Könnyen lehet, hogy ez a tűzvész végleg megpecsételte a jövőjét.

Ez a második magyar történelmi emlékművet ért jelentős tűzeset ebben az évtizedben Gömörben. Krasznahorka várában hét évvel ezelőtt, 2012. március 10-én pusztított tűzvész. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták.

A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A krasznahorkai vár teljes felújítása várhatóan 2021-ben befejeződik.

A szlovák kormány 35 millió euróval járult hozzá a restaurálási munkálatokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×