INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

kastély

tűz

osgyán

Porig égett a gömöri reneszánsz kastély tetőszerkezete

Porig égett a gömöri reneszánsz kastély tetőszerkezete

Kigyulladt az osgyáni kastély tetőszerkezete csütörtökön. Több mint 30 hivatásos tűzoltó és több önkéntes küzdött a lángokkal, a kastély tetőszerkezete azonban teljesen leégett. A tüzet este 8 óra környékén sikerült lokalizálni.

Több mint 30 hivatásos tűzoltó és több önkéntes küzdött a lángokkal, a kastély zsindelyes tetőszerkezete azonban teljesen leégett. A tüzet csütörtök este nyolc óra környékén sikerült lokalizálni. „Az egész tetőszerkezet leégett. A kastély alapterülete 40x40 méter, az épületnek gyakorlatilag már nincs teteje” – tájékoztatott Marián Brádňan, a rimaszombati tűzoltóság munkatársa, és hozzátette,

szakértő vizsgálja, mi okozta a tüzet.

A helyiek elmondása alapján több helyen keletkezett egyszerre tűz, így nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A Salgótarjántól mindössze 40 kilométerre található

reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke.

Itt született a 17. században Korponay Jánosné Gészy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony. A Luzsénszky család egykori reneszánsz kastélya sokáig Osgyán büszkeségének számított, ám az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és romos állapotba került. A két világháború között az Orsolya rendi apácák lakták, majd a háborúban súlyosan megrongálódott épület az 50-es évektől lakatlanná vált.

Felújítására és kihasználására különféle tervek születtek, de egyik sem valósult meg. A műemlék hányattatott sorsát jól mutatja, hogy többször is gazdát cserélt, sőt végrehajtás alatt is állt. Könnyen lehet, hogy ez a tűzvész végleg megpecsételte a jövőjét.

Ez a második magyar történelmi emlékművet ért jelentős tűzeset ebben az évtizedben Gömörben. Krasznahorka várában hét évvel ezelőtt, 2012. március 10-én pusztított tűzvész. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták.

A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A krasznahorkai vár teljes felújítása várhatóan 2021-ben befejeződik.

A szlovák kormány 35 millió euróval járult hozzá a restaurálási munkálatokhoz.

Nyitókép: Facebook/Michaela Tirala Rimavica

Kapcsolódó hang

Osgyáni kastélytűz
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018