eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)
Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Lezárult a nyomozás a szlovák újságírógyilkosság ügyében

Lezárta a szlovák rendőrség a nyomozást Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martia Kušnírová meggyilkolása ügyében. A védelemnek jövő hét hétfőtől kezdve öt napja lesz a nyomozás eredményének áttanulmányozására. A vádemelésre pedig október végén kerülhet sor.

Ján Kuciakot, az aktuality.sk hírportál oknyomozó újságíróját, és jegyesét 2018. február 21-én gyilkolták meg a Galánta melletti családi házukban, Nagymácsédon. Az esküvőjüket tervezgető fiatalokkal golyó végzett, a feltételezett elkövetőket és felbujtójukat azóta letartóztatta a rendőrség. A DenníkN napilap információi szerint a most lezárult nyomozás után október végén kerülhet sor a vádemelésre.

A gyanúsítottak padján a gyilkosságot végrehajtó négy másik személlyel együtt ott ül Marián Kočner nagyvállalkozó,

aki a gyanú szerint azért ölette meg Ján Kuciakot, mert zavarták őt az újságíró által feltárt és cikkeiben leközölt információk. Ezek ugyanis rendre Kočner piszkos ügyleteiről próbálták meg lerántani a leplet.

A nyomozás lezárultával a Kuciak-család jogi képviselője és a sértettek ügyvédje is megismerkedhet a nyomozati anyaggal. A törvény szerint az érintett felek észrevételezhetik azt, majd a nyomozás vezetője köteles eldönteni, hogy újabb bizonyítási eljárást kezdeményez-e vagy sem. Marek Para, Marián Kočner jogi képviselője rögtön véleményezte is a fejleményeket. Úgy véli, az egész ügy egy előre elkészített forgatókönyv szerint halad, ami csak kiszolgálja a jövő évi parlamenti választások előtti politikai küzdelmeket. Szerinte a nyomozás eljárási hibákat tartalmaz, és a nyomozó bizonyítási kényszere nyilvánvaló.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője, korábbi szlovák belügyminiszter szerint az eljárás összhangban van az ügyészség szándékával, mely szerint

nem akarja újra kérvényezni a letartóztatás meghosszabbítását, hanem még a határidő lejárta előtt vádat akar emelni a gyanúsítottak ellen.

A gyanú szerint Marček Miroslav volt a sofőr, ő vihette Nagymácsédra a gyilkosság másik gyanúsítottját, Szabó Tamást. További gyanúsított Andruskó Zoltán, aki együttműködik a rendőrséggel. Az emberölés megrendelésével Alena Zsuzsovát gyanúsították meg, aki vélhetően Marian Kočner utasítására cselekedett. Jelenleg mindannyian előzetes letartóztatásban vannak.

Marián Kočner ellen egyébként több gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt emeltek vádat. Tavaly június óta három börtönt is megjárt, jelenleg Nyitrán tartják fogva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×