eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Újabb fejlemény a szlovák újságírógyilkosság ügyében

Újabb fejlemény a szlovák újságírógyilkosság ügyében

Lelőttek egy oknyomozó újságírót és párját Szlovákiában. A rendőrséget tegnap este, röviddel éjfél előtt talált rá a két halottra a galántai járásbeli Nagymácsédon egy családi házban. Az egyik áldozat, egy 27 éves férfi, az aktuality.sk portál újságírója volt, elsősorban gyanús adóügyekkel, adócsalásokkal foglalkozott. A rendőrség egyelőre a nyomozás körülményeire való tekintettel nem adhat ki bővebb információt, ám Ján Kuciakot és párját minden bizonnyal a munkája miatt ölték meg.

Újabb fejlemény a szlovák újságírógyilkosság ügyében

Precedens nélküli gyilkosság történt a Galántai járásban található magyar faluban. Nem sokkal vasárnap éjfél előtt találták meg a 27 éves Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője holttestét egy családi házban. Mindkettőjükkel egy-egy lövés végzett, a nőt a fején, a férfit a mellkasán érte a végzetes találat.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány hétfőn délelőtt állt a kamerák elé, hogy a gyilkosság körülményeiről tájékoztasson. A nyomozás jelenlegi szakaszára tekintettel azonban csak nagyon kevés részletet árult el a gyilkosságról. Elmondta, a rendőri egység vasárnap éjfél előtt a nő távolabb élő édesanyjának kérésére ment ki a házhoz, aki telefonon jelentette, hogy szerda óta nem éri el a lányát. A rendőrök a tűzoltók segítségével jutottak be a házba, ahol vérbe fagyva találták a két fiatalt.

A rendőrfőkapitány egyelőre nem tudta megmondani, mikor követték el a gyilkosságot, csupán azt közölte, hogy a bűneset csütörtök és vasárnap között történt. Az utcát azonnal lezárták, a helyszínelés még a hétfő délelőtti órákban is tartott. Nagymácséd polgármestere nem ismerte a fiatalokat, a faluban csupán annyit tudtak róluk, hogy nemrég költöztek a házba, és idén szerettek volna összeházasodni.

„Megerősíthetem, hogy előre eltervezett gyilkosságról volt szó. A fegyvert nem találtuk meg, de a helyszíni szemle során talált nyomok arra utalnak, hogy az oknyomozó újságírót és barátnőjét a férfi munkája miatt gyilkolták meg. További részleteket azonban nem mondhatok” – nyilatkozta a rendőrfőkapitány.

Azt viszont megerősítette, hogy Ján Kuciakról, az aktuality.sk hírportál oknyomozó újságírójáról és barátnőjéről van szó. A férfi a belpolitikai rovat szerkesztője volt, legtöbbször kétes adóügyekről cikkezett. Az ő nevéhez fűződtek a Panama Papers néven elhíresült világméretű offshor-botrányról szóló írások is. Legutóbbi cikkében a kétes hírű pozsonyi vállalkozó, Marián Kočner gyanús ingatlanügyeiről írt. Az aktuality.sk feljegyzései szerint Kočner korábban azt mondta neki, hogy mindent megtud róla, és foglalkozni fog vele.

Szlovákiában korábban még soha nem fordult elő, hogy egy újságírót meggyilkoltak volna. A rendőrfőkapitány azt mondta, amelyik újságíró veszélyeztetve érzi magát, vegye fel velük a kapcsolatot, hogy időben védelmet tudjanak nyújtani a számára.

Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter a közösségi hálón adott hangot mély megrendülésének, és azt írta, lemond minden mára tervezett programját. „A belügyminisztérium megtesz mindent annak érdekében, hogy kézre kerítse az elkövetőket” – jegyezte meg a tárcavezető. Robert Fico miniszterelnök is megszólalt. Azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy Ján Kuciak az újságírói munkája miatt vesztette életét, az precedens nélküli támadás az sajtószabadságra és a demokráciára nézve Szlovákiában.

Nyomravezetői díj

Robert Fico szlovák kormányfő is elítélte az esetet. Bejelentette azt is, hogy a kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánl fel a kettős gyilkosság felderítéséhez vezető információkért.

Szlovákiában még soha nem ajánlottak fel ilyen magas nyomravezetői díjat, s arra sem volt példa, a felajánlást maga a kormány tegye meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×