INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

szlovákia

jan kuciak

vádemelés

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Elképesztő fordulat a szlovák újságírógyilkosság ügyében

Infostart / MTI

További három gyilkosság, két ügyész és egy ügyvéd megölésének előkészítése miatt is vádat emeltek az ellen a Jan Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával vádolt négy ember ellen.

A sme.sk hírportál a belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a csak monogramjaikkal azonosított vádlottak Petr Sufliarski és Maros Zilinka ügyész és a jelenleg védőügyvédként dolgozó korábbi belügyminiszter, Daniel Lipsic megölését tervezték.

Februárban Jaromir Ciznar legfőbb ügyész arra az álláspontra helyezkedett, hogy

a bűnözők csak úgy szerezhettek információkat áldozataikról, ha volt belső emberük a rendőrségen.

Ezért az ügyet a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoporttól a belügyminisztérium rendőri bűncselekményekkel foglalkozó részlege vette át.

Jan Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kusnirovát tavaly februárban gyilkolták meg otthonukban. Az újságíró korrupciós ügyek feltárásán dolgozott, és minden jel szerint emiatt végeztek vele. A gyilkosságot követően hatalmas tüntetések kezdődtek Szlovákiában, és Robert Kalinak belügyminiszter, valamint Robert Fico miniszterelnök is távozni kényszerült hivatalából.

Az ügyben márciusban potenciális felbujtóként meggyanúsították Marian Kocner üzletembert is. Kuciak megölése előtt nem sokkal azt mondta, hogy Kocner megfenyegette, hogy ha nem hagy fel a nyomozással, akkor elkezd információkat gyűjteni róla és a családjáról. A gyilkosságot elkövető gyanúsított beismerte, hogy ő lőtte agyon az újságírót, a többiek tagadják bűnösségüket.

A Kuciak-gyilkosságról és következményeiről korábbi cikkeinket ITT találja.

Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018