INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

szlovákia

igazságszolgáltatás

ján kuciak

korrupció

zuzana caputová

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.

Kilóra megvehető az igazságszolgáltatás Szlovákiában?

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerint Szlovákiában az elmúlt években valaki uralni akarta az államot, és meg akarta vásárolni az igazságszolgáltatást, mint árut. Mindezt ma jelentette ki azt követően, hogy a rendőrség a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával gyanúsított Marián Kočner nagyvállalkozó ellen folytatott nyomozás során több bíró, sőt még az igazságügyi minisztérium államtitkárának telefonját is lefoglalta.

Hétfőn délelőtt kamerák elé állt Zuzana Čaputová, és elmondta:

válságban a polgároknak az államba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalma,

mert az igazságszolgáltatásban dolgozók közül többen olyan embereket védtek, akik neve felmerült az országot leginkább lesújtó bűncselekmény elkövetésében.

Mindezt azért jelentette ki a köztársasági elnök, mert a múlt héten a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség több járási és kerületi bíró, valamint az igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská mobiltelefonját is lefoglalta, mert vélhetően közvetlen kommunikáltak Marián Kočner nagyvállalkozóval, akit Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával gyanúsítanak, illetve több gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolnak. A mobiltelefonokban bizonyítékok lehetnek arra nézve, hogy Kočner

évek óta befolyásolhatta a bírósági döntéseket és a nyomozásokat.

A DenníkN napilap szerint Kočnernek mindenhol voltak emberei, vagy ahogy ő nevezte őket. „majmocskái”.

Zuzana Čaputová szerint elfogadhatatlan, hogy Monika Jankovská továbbra is az igazságügyi minisztérium államtitkára maradjon.

Az államfő arról beszélt, hogy a szlovák igazságszolgáltatást meg kell tisztítani azoktól, akik kudarcot vallottak.

Kiemelt fontosságúnak tartja továbbá, hogy gyorsan és objektíven vizsgálják ki Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának körülményeit és előzményeit.

Az elnök asszony szerint az is hiteles magyarázatra szorul, hogy miért és kinek a kezdeményezésére hallgatták le nem csupán az újságírókat, hanem a nyomozást felügyelő ügyészeket is. Čaputová az állampolgároktól azt kérte, hogy ne veszítsék el az igazságszolgáltatásba vetett bizalmukat, hiszen az a társadalom, amelyből ez hiányzik, nem lehet demokratikus.

Igor Matovič ellenzéki vezető hétfő reggelre tüntetést hívott össze az igazságügyi minisztérium elé, hogy követelje Jankovská lemondását, aki szerinte hazudott a nyilvánosság előtt, amikor azt állította, hogy egyáltalán nem ismeri Marián Kočnert. Peter Pellegrin kormányfő azt ígérte, nagyon gyorsan és nagyon világosan állást foglal, amennyiben bebizonyosodik, hogy Jankovská nem úgy járt el, ahogy egy állami tisztviselőtől elvárható.

A Kuciak-gyilkosságról és következményeiről korábbi cikkeinket ITT találja.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Kilóra megvehető az igazságszolgáltatás Szlovákiában?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018