eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Wikipédia/Cabruta08

Soha sem lesz már a régi az amazóniai esőerdő

Még ha nőhet is újra erdő a területen, az a fajgazdagság szempontjából már sose fogja elérni egykori méretét - mondta az InfoRádiónak Bódis Pál, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

A dél-amerikai amazonasi esőerdő 5,5 millió négyzetkilométeres területével Magyarország hatvanszorosának felel meg, nagy része Brazília és Bolívia területén terül el.

Erre a hétre 70-80 ezerre emelkedett a tűzesetek száma, melyek legnagyobb részben a termőföld nyerésének céljából elkövetett tudatos erdőirtás következményei. Az amazonasi esőerdő klímájának egy szárazabb időszaka tart most, aminek köszönhetően a területek meggyújthatók.

Az Amazonas-medence hatalmas, érintetlen víz- és szénmennyiséggel rendelkezik, ami most meg fog változni, fel fog szabadulni

– magyarázta Bódis Pál, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse. Elmondta: kutatások bizonyítják, hogy ez az óriási biomassza sosem fogja tudni ismét elérni egykori fajgazdagságát, összetettségét a nagy erdőterület-pusztítás miatt, és ez igazán nagy aggodalomra adhat okot. Az új termőterületek kialakítása a talaj termőképességét adó humusz miatt történik, amely viszont a klíma miatt gyorsan lebomlik, így a termőföld néhány év alatt kimerül.

"Bár most a világsajtó elsősorban Dél-Amerikára fókuszál, de az erdőtüzek Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában is ugyanilyen jelentős problémákat okoznak"

- jegyezte meg Bódis Pál. Hozzátette: az igazi problémát nem is a tüzek jelentik, hanem az azt követő élettér-szűkülés, illetve - következő lépésként - a terület feldarabolódása, amely szétválasztja az állatvilágot. Szibériában például a medvék megpróbálnak csapatokba verődni és együtt menekülni az erdőtüzek szabdalta területeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×