eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brazil védelmi minisztérium által közreadott képen egy Hercules C-130-as teherszállító repülőgéppel oltják az erdőtüzet az Amazonas esőerdei felett 2019. augusztus 24-én. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. A brazil kormány 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében az Amazonas-medencében.
Nyitókép: MTI/AP/Brazil Ministry of Defense

Az amazónai pokol nem hasonlítható egy hétköznapi erdőtűzhöz

Az amazóniai tűzvész soha nem látott kihívás a tűzoltók számára, de akár egy hét alatt is leküzdhető, ha a természet is besegít – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő. Jambrik Rudolf nyugállományú tűzoltó ezredes szerint a területen a repülőgépes oltáson kívül semmi más módszer nem jöhet szóba. Brazíliában, Bolíviában és más dél-amerikai országokban az év eleje óta több mint 78 ezer helyen gyulladt ki az erdő.

Az Amazonasnál található esőerdő az ember számára áthatolhatatlan dzsungel, behatolni, egy bizonyos területen megkezdeni az oltást, teljes mértékben lehetetlen, ezáltal

eredményt elérni a tűz oltásában a természet segítségével és a légi oltással lehetséges

– hangsúlyozta Jambrik Rudolf.

A magyarországi erdőtüzek kapcsán is – nem egy alkalommal – alkalmaznak légi tűzoltást helikopterekkel, az igazi eredményt ezek hozzák a tűzoltók számára. Idehaza lehetőség van az erdő szélén tűzoltóautók vízsugaraival is akadályozni a tűz terjedését, ez azonban Brazíliában elképzelhetetlen, tette hozzá a nyugállományú tűzoltó ezredes.

A szakember úgy látja, hogyha a környező országok hadseregeit, a tűzoltással foglalkozó katasztrófavédelmi szervezeteit, valamint az összes rendelkezésre álló technikát bevetnék, a kedvező időjárás segítségével, az komoly előrelépést jelentene a tűz eloltásában.

Az ideális időjárás alatt, folytatta Jambrik Rudolf, az esőt kell érteni, az uralkodó széljárásnak ugyanis nincs jelentősége, miután egy ekkora erdőtűz a terjedési irányát saját maga gerjeszti.

Hogyha minden eszköz és feltétel adott lenne, akár egy héten belül redőződhetne a brazíliai helyzet, hiszen a tüzek 40 százalékát az eső "lerendezte",

tette hozzá.

Jambrik Rudolf egyetértett abban, hogy az amazóniai tűzvész lehet – főként kiterjedése miatt –

a valaha volt legnagyobb kihívás a tűzoltók számára,

a tétje pedig óriási, miután ez a terület a világ tüdeje, jegyezte meg.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt működő, több száz főből álló, gyorsreagálású egysége, a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) bár külföldön is bevethető, fontos hangsúlyozni, hogy nem Dél-Amerikában – fogalmazott a szakember –, "a távolság nélkülözi azt az eszköztárat, amit magukkal vihetnének, földi eszközökkel, fűrészekkel, lapátokkal lehetetlenség eredményes munkát végezni", ismételte meg. Ezen felül hiányzik a fogadóország felkérése, ahogyan az egészségügyi biztosítás is, ugyanis az önkéntesek nem rendelkeznek megfelelő védőoltásokkal sem például, ami lehetővé tenné a HUNOR csapatát az eredményes munkavégzésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×