eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Leo Varadkar ír miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ír-északír egyesülés jöhet a brexitcsőd ellen

Összecsapott a brexithez kapcsolódó ír határgarancia miatt a brit és az ír miniszterelnök. Boris Johnson és Leo Varadkar első ízben beszélt telefonon egymással Johnson megválasztása óta. Az ír vezető határozott nemet mondott a szabad határforgalom elvetésére.

Beszéltek egymással, de nem értettek egyet és nem is közeledtek az álláspontok; hiába akarja Boris Johnson új brit miniszterelnök eltörölni a brexit válási egyezményében található ír határgaranciát, az érintett Írország kormányfője erről hallani sem akar.

Johnson telefonon hívta fel Leo Varadkart, akit arról akar meggyőzni, hogy engedje kivenni a brit kilépési egyezményből az ír-északír, egyben uniós-brit határra vonatkozó szabályozást.

A britek soha nem folytatnak majd fizikai ellenőrzést a határon és nem építenek ki határőrizeti objektumokat,

viszont cserébe törölni kell a "backstop" néven ismert rendelkezéseket, melyek lényege, hogy még alku nélküli brexit idején is szabadon átjárható maradjon az ír határ - úgy, hogy Nagy-Britannia ideiglenesen vámunióban maradna az EU-val.

Johnson ismét azt állította, hogy technológiai újításokkal elkerülhetik a fizikai határellenőrzést, de nem részletezte azokat.

A backstop törlésével már el lehetne fogadtatni a parlamenttel a háromszor is leszavazott válási egyezményt - érvelt a brit kormányfő.

Ír részről viszont annyi volt az üzenet: a határgarancia a Nagy-Britanniában és a brit kormány által hozott döntések miatt szükséges. Varadkar azt is hozzátette:

az összes EU-tagállam egyetért abban a kérdésben, hogy nem újíthatják fel a tárgyalásokat

Nagy-Britannia kilépési egyezményéről.

Johnson válasza erre az: amíg nem engednek, nem keresi a találkozókat az EU-s vezetőkkel. Emiatt viszont Írországban a szokásos diplomáciai protokoll megsértésével vádolták meg.

Az írek sokat veszíthetnek ha a britek szabályozatlan módon lépnek ki az EU-ból. Áruforgalmuk jelentős része a brit szigeten halad át és a vámolás komoly érvágás lenne számukra.

Közben az IRA terrorszervezet politikai szárnyának tartott Sinn Fein párt közölte: az ír kormánynak a sziget egyesítésén kellene dolgoznia. Észak-Írországban a voksok többsége maradáspárti volt a népszavazáson.

"Észak visszatérhet az EU-ba. Világos az út, az az ír egyesülésen keresztül vezet"

- mondta Mary Lou McDonald, a Sinn Féin vezetője.

Varadkar korábban maga is megemlítette, hogy az ország egyesítésének kérdése mindenképp napirendre kerül, ha Nagy-Britannia rendezetlen módon távozik az EU-ból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×