eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A kaotikus kilépés sokkot okozna a brit gazdaságnak

Az Angol Központi Bank szerint egy a háromhoz az esélye, hogy súlyos gazdasági visszaesést okoz majd a szabályozatlan brexit. Bár a bank vezetését már korábban is túlzott pesszimizmussal vádolták a kilépéspártiak, most megismételte a figyelmeztetést, miközben változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat.

A brit kormány teljes gőzzel a szabályozatlan brexitre készül és további 2 milliárd fontot különített el a célra. Közben a munkaadók és az Angol Központi Bank ismét arra figyelmezteti: ne a kaotikus forgatókönyvet válassza, hanem a Brüsszellel kötött válási egyezmény valamilyen formáját.

A bank most újabb vészjósló figyelmeztetéssel állt elő: a no-deal brexit esetén 1:3-hoz a recesszió esélye a világ egyik vezető gazdaságában. Elemzése szerint már most stagnálni kezdtek a befektetések. Emellett a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható feszültségek és a globális kereslet visszaesése is kihat a brit gazdasági növekedésre.

Mindezek ismeretében 33 százalék az esélye, hogy Nagy-Britannia recesszióba zuhan 2020 első negyedévében,

és ez még akkor is bekövetkezhet, ha megállapodás alapján, szabályozott módon távozik az Európai Unióból – állítja a bank a fokozott bizonytalansággal magyarázva a helyzetet.

Mark Carney bankelnököt a brexitpártiak már eddig is sokat bírálták és az úgynevezett „Félelem Projekt” vészmadarának nevezték. Ő most azt mondta, hogy a kaotikus kilépés olyan azonnali sokkot okozna a gazdaságnak, hogy a központi bank nagyon nehezen tudna válaszolni rá.

  • Beindulhat a drasztikus mértékű fonteladás,
  • megugorhat az infláció,
  • miközben a GDP növekedés tovább lassulna

– állítja.

„Megteszünk mindent, amit lehet, hogy megóvjuk a munkahelyeket és a gazdasági aktivitást, de a lehetőségeinknek van egy határa” – tette hozzá.

Az angol font közben továbbra is veszít értékéből az alku nélküli brexit fenyegetése miatt. Csütörtökön további két tized százalékponttal esett a brit valuta a dollárhoz képest.

Boris Johnson miniszterelnök viszont továbbra is arról beszél, hogy október végéig mindenáron kilépteti hazáját az unióból, és elemzők ennek tudják be a font folyamatos értékvesztését.

A brit pénznek a csütörtökön kiadott ipari termelési adatok sem tettek jót – ezek szerint júliusban a termelés hét éve nem látott tempóban esett vissza.

Az Angol Központi Bank mindezek tükrében döntött úgy, hogy 0,75 százalékon hagyja az irányadó kamatlábat. Azt is közölte: a brexit keltette bizonytalanság miatt a második negyedévben 0 százalékos GDP-növekedésre számít.

A Bank ugyanakkor továbbra is bízik abban, hogy egy nyugodt átmenetet biztosító egyezményt még mindig tető alá lehet hozni Brüsszellel. Ha ez megvalósul és a nemzetközi környezet is javul, akkor fokozatosan emelni fogják a kamatlábat az infláció fékezésére – közölték az Angol Központi Banknál.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×