eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel az után, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót azt követően ölték meg október 2-án, hogy ügyintézés miatt bement Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Sokkoló részletek a Hasogdzsi-gyilkosságról

Szaúdi-Arábia visszautasította, hogy az ország irányítójának köze lett volna egy ellenzéki kommentátor brutális meggyilkolásához. Egy ENSZ-jelentés szerint Mohamed bin Szalman koronaherceg és más vezetők felelősek Dzsamál Hasogdzsí haláláért.

"Ebben nincs semmi új... az ENSZ raportőre csak azt ismétli, amit már a médiában hallhattunk" – így utasította vissza a szaúdi külügyminiszter azokat a súlyos vádakat, amelyek szerint Mohamed bin Szalman szaúdi koronahercegnek köze volt a királyság isztambuli konzulátusán megölt majd feldarabolt és eltüntetett rendszerkritikus kommentátor, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásához.

Nemcsak a nyugati világ legnagyobb közel-keleti szövetséges országát vezető koronaherceget, de több más magas rangú szaúdi vezetőt is hasonló vádakkal illettek az anyagban. A pontos megfogalmazás szerint

"hihető bizonyíték" áll rendelkezésre arról, hogy a szaúdi vezetőkkapcsolatba hozhatók a Hasogdzsi-gyilkossággal.

Emellett a szerzők javasolják, hogy induljon vizsgálat a koronaherceg ellen az ügyben.

Agnes Callarmard, az ENSZ jogtalan kivégzésekkel foglalkozó raportőre azzal zárta vizsgálatát, hogy Hasogdzsit előre kitervelt módon ölték meg, de Callarmard nem tudta megnevezni a konkrét bűnösöket.

Vizsgálata a szaúdi konzulátust lehallgató török titkosszolgálat felvételei és a török hatóságok törvényszéki szakértőinek nyomozására, valamint az ügyben Szaúd-Arábiában indult perekre támaszkodott. Az egyik hivatalos szaúdi magyarázat ugyanis annak idején az volt, hogy önkényesen fellépő biztonsági illetékesek végeztek a szaúdi vezetés számára kellemetlen kommentátorral, és az országot irányító trónörökös semmit sem tudott az egészről.

Az ENSZ-illetékes szerint a pereket le kell állítani, mert fennáll a törvénysértő eljárás veszélye.

A 100-oldalas ENSZ-jelentés részletesen leírja, mi történt a Washington Post meggyilkolt újságírójával, aki török menyasszonyával tervezett házassága előtt ment be hazája isztambuli konzulátusára, hogy dokumentumokat szerezzen be az esküvőhöz.

Callamard „nemzetközi bűntettnek” nevezte az esetet és azt írta: Hasdogdzsit előre kitervelt módon, jogtalanul kivégezték, "amiért a szaúdi állam felelősségre vonható a nemzetközi jog alapján".

Az anyagban olvasható, hogy egy szaúdi illetékes azt mondja a kommentátornak a konzulátuson: "Jövünk érted". Amikor az nem hajlandó együttműködni,

dulakodás és nehéz légzés hangjai hallhatók a felvételeken. A raportőr szerint ez arra utal, hogy kábító anyaggal injekciózták be, majd megfojtották egy nejlonzacskóval.

A megállapításokat a török és más országok hírszerzési anyagainak elemzésére alapozta.

Elemzők korábban megjegyezték, hogy Törökország Szaúd-Arábia regionális riválisa és Erdogan elnök megpróbált profitálni a szaúdiak számára kínos ügyből.

Az eset emellett kínos a sivatagi királyság nyugati szövetségeseinek is, amelyekre így nagyobb nyomás nehezedik, hogy vizsgálják felül a szaúdiakkal fenntartott viszonyt. Az, hogy a jelentést akkor adták ki, amikor már-már háborús feszültség alakult ki a szaúdiak nagy regionális ellenfele Irán, és szövetségesük, az Egyesült Államok között, tovább komplikálhatja a közel-keleti helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×