INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

hasogdzsi-ügy

ensz

vizsgálat

Isztambul, 2018. október 13.Szaúdi zászló leng a szögesdrótkerítés mögött Szaúd-Arábia törökországi konzulátusának tetején Isztambulban 2018. október 13-án. Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírónak október 2-án nyoma veszett, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. (MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

ENSZ-vizsgálat a brutális Hasogdzsí-gyilkosság ügyében

Az ENSZ egyik szakértője vezeti majd a Dzsamál Hasogdzsí, meggyilkolt szaúdi kommentátor ügyében induló nemzetközi vizsgálatot. Az illetékes a jövő héten indul Törökországba.

Agnes Callamard, az ENSZ törvénytelen és önkényes kivégzéseket kivizsgáló különleges küldötte vezeti azt a nemzetközi vizsgálatot, amely a tavaly, Törökországban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsí ügyében indul. A hírt maga a szakértő közölte, aki elmondta, hogy a jövő héten Törökországba utazik.

Hasogdzsí bin Szalman szaúdi koronaherceg egyik legnagyobb bírálója volt. A szaúdi újságíró az Egyesült Államokban élt, és a The Washington Post című lapba írt. Tavaly október másodikán azonban egy családi vízum ügyben besétált országa isztambuli nagykövetségére, ahonnan már nem lépett ki élve. A török biztonsági szolgálatok állítása szerint – amelyek megfigyelés alatt tartották a szaúdi konzulátust – szaúdi ügynökök brutális módon meggyilkolták, majd kicsempészték a holttestét.

Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, amelyet Törökország arra használt fel, hogy pozíciókat szerezzen regionális vetélytársával, Szaúdi-Arábiával szemben. Csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: eljött a nemzetközi vizsgálat ideje.

Az ENSZ illetékese ezután jelentette be, hogy a „független, nemzetközi vizsgálat” élére áll, és január 28. és február 3. között Törökországba látogat. Callamard azt mondta, hogy felméri a bűncselekmény körülményeit és „annak mértékét, hogy államok és személyek milyen szinten felelősek a gyilkosságért”. „Az eredményeket az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júniusi ülése előtt mutatom be” – mondta.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen más szakértők vesznek részt a vizsgálatban és hogy az kiterjed-e Szaúd-Arábiára.

A nemzetközi közvélemény egy része a sivatagi királyság de facto vezetőjét, magát bin Szalman koronaherceget vádolja az ügyben. A szaúdiak sokáig tagadták, hogy közük lett volna hozzá, de később 21 embert őrizetbe vettek és 11-et bíróság elé állítanak. A szaúdi főügyész közölte: öt esetben halálbüntetést kért. A hivatalos magyarázat szerint a férfiak a saját szakállukra dolgozó kormányügynökök voltak.

Agnes Callamard francia tudományos kutató, a New York-i Columbia Egyetem Véleményszabadság Tanszékének igazgatója, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának raportőre. Megbízása alapján a világszerte végrehajtott kivégzéseket vizsgálhatja ki.

Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Kapcsolódó hang

ENSZ-raportőr vezeti a Hasodzsí-vizsgálatot
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018