eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A CIA lehallgathatta a szaúdi koronaherceget

A török média szerint a CIA birtokában van egy olyan hangfelvétel, amelyen az hallható, hogy a szaúdi koronaherceg utasítást ad a meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi újságíró „elhallgattatására”. A tudósítás szerint egy amerikai hírszerzési vezető elismerte ezt.

A Hürriyet török lap szerint

az amerikai Központi Hírszerző Iroda birtokában van egy olyan telefonbeszélgetés felvétele, amely Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és testvére, Haled - Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete - között zajlott.

A felvétel szerint a Szaúd-Arábiát gyakorlatilag kormányzó koronaherceg utasítást adott a rendszert bíráló és a Washington Post című lapban publikáló Dzsamal Hasogdzsi "mielőbbi elhalgattatására". A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a befolyásos szaúdi családból származó újságíró milyen

"kellemetlenséget" okozott a szaúdi kormány állandó bírálatával.

A felvétel meglétét a Hürriyet szerint Gina Haspel, a CIA igazgatója ismerte el, amikor októberben Ankarában török illetékesekkel találkozott.

A tudósításból az is kiderült, hogy a CIA hallgatta le a szövetséges ország vezetőjét. A Reuters által megkérdezett török biztonsági illetékes ugyanakkor azt állította: nem volt információja ilyen felvételről.

A titkos CIA-hangfelvétel megléte azért lényeges, mert megkérdőjelezi Trump elnök mondatait, amelyek szerint nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy valóban bin Szalman koronaherceg rendelhette meg a gyilkosságot.

Trump néhány napja úgy nyilatkozott, hogy támogatja bin Szalmant és nem bünteti tovább Szaúd-Arábiát a gyilkosság miatt. "Biztonsági szolgálataink folyamatosan kiértékelik az információt. Lehet, hogy a koronaherceg tudott a tragikus eseményről, de lehet, hogy nem" - közölte. Trump még csütörtökön is úgy nyilatkozott, hogy a CIA nem döntötte el, a legfelsőbb szintről adtak-e utasítást a gyilkosságra.

A botrányos ügy kipattanása után a török média folyamatosan szivárogtatott ki újabb és újabb sokkoló információkat - kommentátorok szerint azért, mert Ankara így akarja aláásni regionális riválisát, a szaúdi királyságot és állásfoglalásra kényszeríteni Washingtont.

A szaúdi külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: "nem tűrik" a koronaherceg bírálatát.

Hasogdzsi október 2-án ment be hazája isztambuli konzulátusára, ahol - kiszivárgott felvételek szerint szinte azonnal - brutális körülmények között megölték, majd eltűntették a holttestét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×