INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

tompa mihály országos verseny

szlovákia

rimaszombat

Tompa Mihály költő szobra a róla elnevezett téren a szlovákiai Rimaszombaton.

Három napig a szép szó ünnephelyévé válik Rimaszombat

Megkezdődött Rimaszombatban a 28. Tompa Mihály Országos Verseny, amely során öt korcsoportban szólalnak meg a versenyzők. Három napon át a szép szó ünnepét tartják a gömöri városban, ahol versektől, prózáktól, megzenésített versektől és lírai színpadi előadásoktól hangos a versenynek helyt adó művelődési ház.

A Tompa Mihály Országos Verseny mind minőségben, mind pedig a résztvevők számát tekintve egyedülálló az egész magyar nyelvterületen. A szavalóverseny névadója, Tompa Mihály köztéri szobrának megkoszorúzásán elmondott beszédében Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke hangsúlyozta, hogy tisztelet és megbecsülés illeti mindazokat, akik Tompa örökségét nem engedik a feledés homályába veszni.

Népszerűsítik az irodalmat, terjesztik a szép szót és a magyar kultúrát.

Az országos megmérettetésre az iskolai fordulókat követő járási majd kerületi elődöntőkön legjobban teljesítő diákok kaptak meghívást. A 28. Tompa Mihály Országos Versenyre bejutottak száma minden eddiginél magasabb. A rendezvénye egyedisége abban rejlik, hogy

magyar nyelvterületen nincs ehhez fogható, ilyen rendszerű megmérettetés.

A 311 résztvevő és felkészítőik csütörtök este a rimaszombati művelődési házban a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara irodalmi összeállításának tapsoltak. A gömöri város polgármestere, Jozef Šimko pedig köszöntőjében jelezte, hogy jövőre is várják a versenyzőket.

A pénteki nap az előadóké. Reggel nyolc órától elkezdődött a verseny, öt vers és próza, valamint a verséneklők és lírai színpadok kategóriában. A számos kísérő rendezvény mellett – monodráma, játszóház, irodalmi előadás – este pedig a Komáromi Jókai Színház előadásában Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter a Padlás című musicalét láthatja a közönség.

A szervezők idén is igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy abban minden kategória versenyzője, s a felkészítők is megtalálják a kikapcsolódás lehetőségét.

A szakmai zsűri szombaton értékeli a versenyzők produkcióit, és ezen a napon lépnek színpadra az énekelt versek kategória versenyzői is. A rendezvény zárónapjának estéjén díjkiosztó gálaműsort izgulhatnak végig a résztvevők.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Három napig a szép szó ünnephelyévé válik Rimaszombat
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Pervez Musarraf

Hetvenkilenc éves korában hunyt el a volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be a pakisztáni...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018