eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brexitet ellenző tüntetők egyike sír a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza nem szavazta meg a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Drámaian hat a brexit a munkaerőpiacra

Meredeken zuhan a brit munkaadók gazdasággal kapcsolatos bizalmi indexe a brexit előtt – derül ki egy szerdán kiadott felmérésből. Mindez jelentősen kihat a munkaerőpiacra és a tervezett befektetésekre.

Miközben a brit parlamentben szappanoperára emlékeztető huzavona folyik arról, hogyan távozzon a szigetország az Európai Unióból, a brit munkaadók jelentős része a fejét fogja.

Erre utal, hogy a Munkaerőfelvételi és Alkalmazási Konföderáció (REC) nevű szervezet szerdán kiadott felmérésében az olvasható, az eddigi legalacsonyabb szintre esett a gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos bizalom a brit munkaadók körében.

Igaz ugyanakkor, hogy ezt az indexet csak 2016-ban hozták létre, de az is, hogy zuhan. A tavalyi jelentés még -14-es indexet említett, a mostani már -20-ast.

A felmérés megerősíti azokat a korábbi és más felmérésekből származó információkat, hogy

a brit vállalkozások behúzták a kéziféket a brexit előtt, és visszafogták a befektetéseket

a március 29-i, hivatalos kilépési dátummal kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A szerzők számára későn jött az a keddi bejelentés, hogy Theresa May miniszterelnök – igaz, nagyon diplomatikus nyelvezetbe csomagolva, de – bejelentette: hagyni fogja, hogy a brit parlament leszavazza és elvesse a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból.

Ezzel sokak szerint

kizárható a szabályozatlan kilépéssel járó gazdasági sokk.

A munkaadók bizalmatlanságát azonban erősítheti, hogy May bejelentésének másnapján kormányának brexitügyi minisztere azt mondta: igenis még mindig lehetőség a szabályozatlan, „kemény” brexit, amely azonnali vámszabályozást vezetne be Nagy-Britannia és az EU között március 30-án.

A munkaadói felmérésből kitűnik, hogy ebben a helyzetben meredeken visszaesett a főállású és meghatározott idejű szerződéssel dolgozó munkavállalók felvétele. „Nem lehet letagadni: a bizonytalanság károsan hat a munkahelyteremtésre” – mondta Neil Carberry, a munkaadói szervezet vezérigazgatója.

Ezzel szemben a brit fogyasztók bizalma egyelőre nem túl borús. A boltokban nem tapasztalni pánikvásárlásokat, annak ellenére, hogy egy másik felmérésből kiderült: a háztartásokat máris sújtja a fogyasztási cikkek drágulása. A Brit Kereskedelmi Szövetség szerint az általában alacsony inflációjú szigetországban januárban 4, februárban pedig 7 tized százalékponttal nőttek az árak, ami

a legmagasabb inflációs ráta 2013 óta.

Helen Dickinson, a szövetség vezérigazgatója szerint a megállapodás nélküli brexit lenne az, ami azonnal és drámai hatást fejtene ki az árakra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×