eur:
393.45
usd:
368
bux:
66304.45
2024. április 24. szerda György
Theresa May brit miniszterelnököt (b) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó kilépési megállapodásról tartandó tárgyalásuk előtt Brüsszelben 2019. február 7-én. A brit parlament alsóháza január 15-én elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval kötött megállapodást az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének kivédését szolgáló tartalékmechanizmus (backstop) miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Még mindig pengeélen a brexit jövője

„Bizonytalan, garanciák nélküli jövő” vagy „ez a legjobb alku” – a brit lapok és politikusok továbbra is megosztottak a brit miniszterelnök brexit-javaslatai kapcsán. Theresa May csütörtökön járt Brüsszelben, ahol azt ígérték neki: tárgyalnak vele, azaz finomíthatnak a korábban lezárt alkun.

Egy nappal Theresa May brüsszeli vizitje után, melynek során megpróbálta finomítani az Európai Unióból való brit kilépést szabályozó egyezményt, a brit lapok címlapjain alig szerepel a téma.

A tét az, hogy sikerül-e úgy csűrni-csavarni a szöveget és az ír határgarancia kérdését, hogy a brit konzervatív képviselők keményvonalas magja is végre elfogadja azt. Brüsszel korábban azt mondta Maynek: lejárt az alkudozás ideje, most mégis készek „tárgyalni vele”.

Ehhez képest több címlapon szerepel az Instagram fényképmegosztó program ellen folyó kampány, mint a brexit. Az egyik kivétel a Daily Express, amely viszont azzal foglalkozik, hogy May „pokoli fejmosásban részesítette” Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, a brexitpártiakat pokolba kívánó megjegyzései miatt.

A már csak az interneten élő Independent, leegyszerűsített és baloldali-populista változata, az „i” a brit belpolitika oldaláról közelít: Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére levelére reagál, amely szerint a Labour támogatná May brexittervét, ha az elfogadná, hogy Nagy-Britannia maradjon állandó vámunióban az EU-val. „Lázadás fenyegeti Corbynt” a saját pártjában – írja a lap, megfogalmazva a EU-párti britek frusztráltságát, amiért a fő ellenzéki erő vezetője is gyakorlatilag brexitpárti, mivel Corbyn nem hajlandó második és a brexitet potenciálisan elvető népszavazásért kampányolni.

Furcsa módon az EU ellen gyakran ágáló Sun bulvárlap az, amely May mellé állt.

Egyrészt azt írja egyik vezércikkében, hogy a kormányfőnek sikerül majd Brüsszelben finomítani a válási paktumot, és abban is a „gyűlölt” ír határgaranciát.

Másrészt figyelmezteti korábbi hőseit, a keményvonalas brexitpártiakat: „ha a tory képviselők azt akarják, hogy legyen brexit, akkor jobb, ha leszállnak a földre”.

Az ír „backstopot” nem dobják ki és ha elutasítják May alkuját, akkor a miniszterelnök a végén még elfogadja Corbyn „cinikus és idióta” követelését az állandó vámunióról. Mindez kettészakítaná a brit konzervatív pártot és a brit szuverenitás és jövőbeli gazdasági szabadság feladását jelentené és jönne a káosz – írja a Sun.

A másik póluson

a Guardian szerint May próbálkozása egy olyan brexitet eredményezne, amely „semmilyen garanciát nem adna a jövőre”.

Jean-Claude Junckerrel folytatott tárgyalásaiból pedig kifogy a szusz. A lap szerint a brit konzervatív párt lázadó képviselői közül egy kis kicsikart engedmény esetén nem áll elég May mellé, így az alku nem mehet át a parlamenten és jöhet az alku nélküli, kaotikus brit kilépés.

Miközben May Dublinba készült, hogy az ír határgaranciához ragaszkodó Leo Varadkar miniszterelnökkel alkudozzon, a brit közigazgatási szolgálat volt vezetője a brexit elhalasztását követelte.

Lord Kerslake, aki immár a Munkáspárt egyik tanácsadója, azt mondta: Nagy-Britannia nem áll készen a kilépésre, az ország „megosztott, céltalan és úgy száguld egy jogi határidő felé, hogy fogalma sincs, mi történik, majd utána”.

Maga az a tény, hogy May Dublinba látogat, ugyanakkor arra utalhat, hogy a legtöbb fél kész lenne egy olyan apró módosításra, amely megmentené May alkuját. Írország ugyanis eddig nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni a britekkel. Így lassan úgy tűnik: egyedül a keményvonalas brit konzervatív képviselőkön múlik, hogy mi történik a brexittel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×