eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Brit nemzeti színű zászlót fényképez egy férfi a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a  kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Szokatlanul nyers beszólások Theresa May brüsszeli tárgyalása előtt

Donald Tusk gyakorlatilag "ellopta a show-t" Theresa May elől szokatlan Twitter-bejegyzésével.

Nem sok jóra számíthat Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben, ahol engedményeket akart kicsikarni a Nagy-Britannia uniós kilépését szabályozó egyezményben. A vizit előestéjén, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke gyakorlatilag a pokolba kívánta a keményvonalas brexitaktivistákat. De lehet, hogy ezzel segít Maynek?

Szokatlanul nyers beszólások repkedtek a levegőben, még azelőtt, hogy Theresa May Brüsszelbe indult volna. A brit miniszterelnök hazája kilépési egyezményét próbálja olyan formában módosítani, hogy az végre átmenjen a brit parlamenten. Ugyanakkor annak tudatában utazott az EU fővárosába, hogy onnan már korábban jelezték: az alku a létező alkuk legjobbika és nincs mód az újratárgyalásra.

May elől némileg ellopta a rivaldafényt egy Donald nevű politikus bombasztikus megjegyzése és Twitter-bejegyzése. Nem, nem Trump amerikai elnökről, hanem Donald Tuskról, az EU állam- és kormányfők tanácskozásait vezető illetékesről van szó.

Tusk azon lamentált, hogy vajon „mi az különleges hely a pokolban, amely azokra vár akik úgy kampányoltak a brexitért, hogy még csak vázlatos elképzelésük sem volt annak biztonságos megvalósításáról”. Arról is beszélt, hogy az EU nem áldozza fel az északír megbékélést és hogy Brüsszel „nem várja új ajánlattal” Mayt. Aztán mindezt még a Twitterre is kitette.

A példátlanul szókimondó kifakadás Varadkar ír miniszterlenökkel tartott sajtótájékoztatóján szaladt ki Tusk szájából. Ír vendége odasúgott megjegyzését is rögzítették a mikrofonok:

„borzasztó nagy bajt okoz majd neked a brit média”.

Igaza is lett: brit politikusok és médiumok csúsztatva, úgy idézték, mintha az egész brit népet vagy az összes brexitszavazót szidta volna. „Ördögi, szigonyrázó euro-mániákus” – vágott vissza Sammy Wilson, az észak-ír unionista párt szóvivője – az ő DUP pártja biztosít mindössze néhány vokssal kormánytöbbséget a konzervatív May kormánynak.

Andrea Leadsom parlamenti vezető, harcos brexit-hívő és May volt riválisa a pártvezér-választáson „szégyenletesnek, utálatosnak” és „magát lejáratónak” nevezte Tuskot. Az ismerten EU-ellenes Sun bulvárlap „gunyorosan vicsorgó eurokratának” nevezte, akinél „elgurult a bogyó” és még „nevetett is”, amikor mindezt megjegyezte.

Andrea Jenkyns brexit-párti brit parlamenti képviselő pedig azt mondta:

Tusk úr! Van tervünk, nem korlátoz bennünket a maga kis eu-s mentalitása.

Éljen a Globális Britannia és a Globális Szabadkereskedelem. Közben maguknál folytatódik a rugalmatlan EU kereskedelmi blokk kollektív és örökös hanyatlása”. Guy Verhofstadt az Európai Parlament brexitkoordinátóra ugyanakkor Tusk mellé állt:

"nem hiszem, hogy Lucifer tárt karokkal fogadná a brexit-pártiakat azok után, amit Nagy-Britanniával tettek. Ezek még a pokolt is megosztanák”.

Voltak brit képviselők, akik azzal vádolták meg Tuskot, hogy szándékosan provokál és ő lökdösi a megállapodás nélküli, szabályozatlan brexit felé a szigetországot.

A BBC szerint Tusk megjegyzése korántsem volt véletlen és valójában arról is beszélt, hogy a brexitnek nincs alternatívája, mert nincs meg a brit politikában egy második népszavazás támogatottsága, ahol a szavazók esetleg elvetnék a kilépést.

A YouGov brit intézet felmérése szerint valóban egyre nagyobb azoknak a briteknek a tábora, akik sajnálják a 2016-os döntést és most már többen vannak azok, akik maradnának az EU-ban. Lehetséges, hogy mindez a „puha brexit” felé tereli a szigetországot, annál is inkább, mert az ellenzéki Munkáspárt közölte: csak akkor támogatja May kilépési tervét, ha az ország vámunióban marad az EU-val – ami egyben megoldaná az ír határkérdést is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×