INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 22. csütörtök
Menyhért, Mirjam

theresa may

brexit

nagy-britannia

egyesült királyság

Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)

Brexit: Theresa May húzza az időt, a felek egyre idegesebbek

A brit miniszterelnök még további két hétig egyezkedne az EU-val a szigetország kilépési alkujának parlamenti elfogadását akadályozó ír határgaranciáról. Theresa May a hónap végén szavaztatná meg ismét a képviselőket az egyezményről. Brüsszel viszont azt mondja, Londonnak kell engednie.

45 nap maradt a brexithatáridőig - eddig kell eldönteni, hogy milyen feltételek mellett távozik az Európai Unióból annak egyik legnagyobb tagállama.

Az állóháborúban, amely egyrészt az EU és a brit kormány, másrészt a brit kormány és a keményvonalas konzervatív párti képviselők között folyik, minden hírmorzsa nagy jelentőségűnek számít. Így például az is, hogy Theresa May kormányfő további két hetet kér a képviselőktől, hogy győzködhesse Brüsszelt. Azt akarja elérni, hogy a London és Brüsszel között már lezárt kilépési egyezményben szereplő ír határkérdést tárgyalják újra, mert az a brit parlament egy részének nem tetszik.

A cél: engedményre kényszeríteni Brüsszelt a határgarancia kérdésében úgy, hogy az már eleve a britek által kért engedmény volt. May - akit a keményvonalas kilépők tolnak maguk előtt - azt kéri: ne legyen olyasmi a szövegben, amivel

Nagy-Britannia "beragadhat" az ideiglenesnek mondott vámunióba az EU-val, mert akkor nem tud önálló külkereskedelmi politikát folytatni.

A garancia lényege, hogy amíg a két fél kidolgoz egy szabadkereskedelmi egyezményt, addig ne térjen vissza az ír határra az északír békét fenyegető szigorú ellenőrzés.

May mostani kérését, hogy két hét múlva szavazzon csak a brit parlament újra az unióból való kilépési egyezményről, sokan taktikázásnak tartják. Ahogy peregnek a szemek a homokórában, úgy lesznek idegesebbek a felek. A remény az, hogy Brüsszel hátrál majd meg és enged Londonnak, vagy a keményvonalasok engednek Maynek.

Csakhogy a britek eddig semmilyen részletes javaslatot nem nyújtottak be arról, hogy mi történne, ha szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lejárna a határgarancia ügye, vagy London azt egyoldalúan felmondaná - ahogy arra jogot követelnek -, illetve

mi is lenne az az alternatíva, amivel el lehetne kerülni, hogy az ír határra visszatérjenek a határőrök és az őrtornyok.

A meglebegtetett "technológiai megoldás", amely szerint szabadon jöhetnének és mehetnének a kamionok és a szállítókat valamilyen adatbázisban hitelesítenék, nem ad részletes magyarázatot arra,

hogyan akadályoznák meg az európai közös piac és a Nagy-Britannia közötti csempészetet, amely a hatvanas évekig a mindennapok része volt.

A jövedéki adók különbsége miatt még mindig csempésznek hamisított cigarettát vagy üzemanyagot.

Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Kapcsolódó hang

Brexit: Theresa May tovább egyeztetne
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018