eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Brexit: Theresa May húzza az időt, a felek egyre idegesebbek

A brit miniszterelnök még további két hétig egyezkedne az EU-val a szigetország kilépési alkujának parlamenti elfogadását akadályozó ír határgaranciáról. Theresa May a hónap végén szavaztatná meg ismét a képviselőket az egyezményről. Brüsszel viszont azt mondja, Londonnak kell engednie.

45 nap maradt a brexithatáridőig - eddig kell eldönteni, hogy milyen feltételek mellett távozik az Európai Unióból annak egyik legnagyobb tagállama.

Az állóháborúban, amely egyrészt az EU és a brit kormány, másrészt a brit kormány és a keményvonalas konzervatív párti képviselők között folyik, minden hírmorzsa nagy jelentőségűnek számít. Így például az is, hogy Theresa May kormányfő további két hetet kér a képviselőktől, hogy győzködhesse Brüsszelt. Azt akarja elérni, hogy a London és Brüsszel között már lezárt kilépési egyezményben szereplő ír határkérdést tárgyalják újra, mert az a brit parlament egy részének nem tetszik.

A cél: engedményre kényszeríteni Brüsszelt a határgarancia kérdésében úgy, hogy az már eleve a britek által kért engedmény volt. May - akit a keményvonalas kilépők tolnak maguk előtt - azt kéri: ne legyen olyasmi a szövegben, amivel

Nagy-Britannia "beragadhat" az ideiglenesnek mondott vámunióba az EU-val, mert akkor nem tud önálló külkereskedelmi politikát folytatni.

A garancia lényege, hogy amíg a két fél kidolgoz egy szabadkereskedelmi egyezményt, addig ne térjen vissza az ír határra az északír békét fenyegető szigorú ellenőrzés.

May mostani kérését, hogy két hét múlva szavazzon csak a brit parlament újra az unióból való kilépési egyezményről, sokan taktikázásnak tartják. Ahogy peregnek a szemek a homokórában, úgy lesznek idegesebbek a felek. A remény az, hogy Brüsszel hátrál majd meg és enged Londonnak, vagy a keményvonalasok engednek Maynek.

Csakhogy a britek eddig semmilyen részletes javaslatot nem nyújtottak be arról, hogy mi történne, ha szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lejárna a határgarancia ügye, vagy London azt egyoldalúan felmondaná - ahogy arra jogot követelnek -, illetve

mi is lenne az az alternatíva, amivel el lehetne kerülni, hogy az ír határra visszatérjenek a határőrök és az őrtornyok.

A meglebegtetett "technológiai megoldás", amely szerint szabadon jöhetnének és mehetnének a kamionok és a szállítókat valamilyen adatbázisban hitelesítenék, nem ad részletes magyarázatot arra,

hogyan akadályoznák meg az európai közös piac és a Nagy-Britannia közötti csempészetet, amely a hatvanas évekig a mindennapok része volt.

A jövedéki adók különbsége miatt még mindig csempésznek hamisított cigarettát vagy üzemanyagot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×