eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
New York, 2018. augusztus 22. Michael Cohen, az amerikai elnök, Donald Trump egykori ügyvédje távozik meghallgatásáról a szövetségi bíróság épületéből, New Yorkban 2018. augusztus 21-én. Michael Cohen, akit banki és adócsalással, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésével gyanúsítanak, a bíróságon vádalkut kötött és bűnösnek mondta magát többrendbeli adócsalásban és egy rendbeli banki csalásban. Eskü alatt vallotta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során Trump utasítására fizetett két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal. (MTI/EPA/Jason Szenes)
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Önmagát vádolja hazugsággal Donald Trump volt ügyvédje

Donald Trump volt ügyvédje bűnösnek vallotta magát és azt mondta, hogy hazudott a kongresszusnak a későbbi elnök orosz kapcsolatairól. Michael Cohent Trump is hazudozással vádolta, igaz, ő azt mondta: csak a bőrét akarja menteni.

Michael Cohen sokáig Donald Trump üzletember, majd egy ideig Donald Trump amerikai elnök személyi ügyvédje volt. Később azonban az elnök ellen folyó nyomozás során elítélték, és Cohen szembefordult volt főnökével. Most azt mondta az elnök orosz kapcsolatairól szóló vizsgálatban, hogy hazudott a kongresszusnak egy moszkvai Trump-toronyház terveiről, amiből végül nem lett semmi.

Bár a vallomás nem a választásokba való állítólagos orosz beavatkozásról vagy a Trump-kampány és Moszkva összejátszásáról szól, az óceán mindkét partján, több újságban címlapsztori lett belőle.

„Michael Cohen gyenge ember, hazudik, hogy rövidebb börtönbüntetést kapjon olyan dolgokért, amihez nincs közöm”

- mondta az elnök.

Cohen nem sokkal korábban ügyvédjeivel együtt megjelent egy bíróságon, és azt vallotta, hogy 2017-ben hamis tanúvallomást tett egy kongresszusi bizottságnak. Cohen azt állította, hazudott Trump tárgyalásainak időpontjáról és más részletekről, hogy nyilatkozatai összhangban legyenek főnöke politikai üzenetével. Például azt mondta a kongresszusnak, hogy a moszkvai Trump-toronyról folyó tárgyalások 2016 januárjában véget értek, pedig valójában az év júniusáig tartottak, miközben már javában folyt az elnökválasztási kampány.

Az elnök minderre megint csak azt mondta, „Cohent olyasmikért ítélték el, amikhez nincs közünk”.

Az exügyvéd augusztusban bűnösnek vallotta magát a taxicégével, banki ügyleteivel és Trumpnak végzett kampánymunkával kapcsolatos kijelentései miatt. Azt vallotta, hogy az amerikai elnökválasztást megelőző előválasztások idején együtt dolgozott az ingatlanprojekten az orosz származású és értékes moszkvai kapcsolatokkal rendelkező Felix Saterrel, és hogy e-mailt küldött az orosz elnöki szóvivőnek a potenciális ügyletről.

Trumpnak kínos lehet, hogy Cohen vallomása szerint azután kezdtek el tárgyalni egy moszkvai ingatlanfejlesztésről, amikor az üzletember már jelezte: ringbe száll az amerikai elnöki posztért..

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×