eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
New York, 2018. augusztus 22. Michael Cohen, az amerikai elnök, Donald Trump egykori ügyvédje távozik meghallgatásáról a szövetségi bíróság épületéből, New Yorkban 2018. augusztus 21-én. Michael Cohen, akit banki és adócsalással, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésével gyanúsítanak, a bíróságon vádalkut kötött és bűnösnek mondta magát többrendbeli adócsalásban és egy rendbeli banki csalásban. Eskü alatt vallotta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során Trump utasítására fizetett két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal. (MTI/EPA/Jason Szenes)
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Az exügyvédje újabb támadást indított Donald Trump ellen

Miután bűnözőnek és csalónak nevezte volt főnökét, Donald Trumpot, zárt ajtók mögött folytatja kongresszusi meghallgatását Michael Cohen, az elnök egykori ügyvédje. A börtönbüntetésre ítélt Cohent a Trump-stáb és Moszkva állítólagos szövetkezéséről kérdezik majd.

Szenzációízű szavak hangzottak el szerdán Michael Cohen szájából, aki sokáig Donald Trump személyes ügyvédje volt és aki hét órán keresztül beszélt egy amerikai kongresszusi bizottság előtt. Cohent perbe fogták és elítélték, amiért a kampányszabályozást megsértve hallgatási pénzt fizetett ki egy pornósztárnak - állítása szerint Trump megbízásából -, akinek viszonya volt az akkor még elnökjelölt vállalkozóval.

Háromnapos kongresszusi meghallgatása első napján a hamarosan börtönbe vonuló exügyvéd azt mondta:

Trump „egy rasszista csaló”, aki már a választási kampány idején tudott azokról az e-mailekről, amelyeket Hillary Clinton demokrata elnökaspiráns csapatától loptak el

hekkerek és amelyek a WikiLeaks-oldalra felkerülve alááshatták a Clinton-kampányt.

A lopást sokan a Trumppal állítólag összejátszó Moszkva által irányított orosz hekkereknek tulajdonítják. Az e-mailek rávilágítottak arra, hogy a demokrata pártvezetés - nem éppen demokratikus módon - Clintonnak akart előnyt adni a jelöltállító választásokon a veterán baloldali Bernie Sanders szenátorral szemben.

Az igazi botrány azonban az orosz vonal és Trump orosz kapcsolatai, stábja oroszokkal folytatott találkozói és az ingatlanmágnás tervezett oroszországi építkezései miatt robbant ki.

Cohen volt az első az elnök közeli köréből, aki arra utalt, hogy Trump szintén vizsgálat alá vont tanácsadója, Roger Stone megbeszéléseket folytathatott a WikiLeaksszel az ellopott demoratapárti e-mailek kiadásának ügyében. Azt is közölte: Trump tudott arról a találkozóról, amelynek során egy az orosz kormányhoz kötődő ügyvéd találkozott Trump fiával az üzletember toronyházában. Állítások szerint a kampány idején tartott találkozó célja az volt, hogy a Clintonnak ártó információ megosztásáról tárgyaljanak.

Vallomása végén Cohen érzelmes beszédben közvetlenül volt főnökét szólította meg: egy sor bűnt írt a számlájára a média elleni támadásoktól a migráns családok szétszakításáig, és azért, mert

„nem vállalta a felelősséget piszkos tetteirért”.

Cohen bírálta azokat, akik még mindig az elnökkel vannak, és kérte őket, „ne kövessék el még egyszer azokat a hibákat, amelyeket ő elkövetett és amelyekért most családjával együtt nagy árat kell fizetnie”.

Drámai hangvételű megnyilvánulásában azt is felvetette, hogy az Egyesült Államok alkotmányos demokráciája „egzisztenciális válságba kerülhet”, mert ha Trump 2020-ban elveszíti a választásokat, akkor nem fogja békésen átadni a hatalmat.

Cohen bocsánatot kért tetteiért, és azt mondta: vallomása a megváltás és megtisztulás útján tett lépés. Az exügyvéd novemberben vallotta magát bűnösnek, amiért hazudott a Kongresszusnak és májusban vonul börtönbe hároméves büntetése letöltésére.

A kudarccal zárult vietnámi nukleáris csúcsra érkező Trump azzal vágott vissza, egykori „mindenese” hazudott, hogy csökkentse börtönbüntetését.

Egyes kommentátorok „politikai bombának” írták le Cohen vallomását, amelynek nyomán újabb kongresszusi és FBI-vizsgálatok indulhatnak Trump és csapata ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×