eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Füst száll fel egy találatot kapott épületből, amint az izraeli légierő rakétákkal támadja Gáza palesztin várost 2018. november 12-én. Fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indítottak a palesztin Gázai övezetből izraeli településekre, Izrael ugyanakkor mintegy százötven csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet célpontjaira.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael elszámította magát, bombáktól hangos a Gázai-övezet

Ismét a háború szélére sodródott Izrael és a Gázai-övezetet uraló Hamász az izraeliek balul kiütött hétvégi titkos akciója és az azt követő rakétatűz miatt. Most már az izraeli légierőt is bevetették, amely több ponton indított támadást a palesztin terület ellen.

Rosszul sakkozott az izraeli katonai vezetés, amikor vasárnap engedélyt adott a mostani heves összecsapásokat kiváltó titkos kommandós akcióra.

A Gázai-övezetbe behatoló katonák megöltek hét palesztin harcost, köztük egy Hamász-parancsnokot, de egy magas rangú izraeli tisztet is elvesztettek,

a Hamász és más palesztin csoportok pedig kedd reggel egyre intenzívebb rakétatüzet és aknatüzet zúdítottak dél-izraeli településekre.

Izraeli híradások több mint 400 kilőtt rakétát említettek, ám ezek nagyrészét hatástalanította a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer.

A veszély nyomán óvóhelyekre parancsolták az embereket, és leállították a tanítást az iskolákban. Egy Askelon városban becsapódott rakéta megölt egy ott élő palesztin férfit.

A palesztinok egy páncéltörő gránáttal kilőttek egy izraeli buszt is - megsebesítve egy izraeli katonát -, amire Izrael több légicsapással válaszolt.

A hivatalos nyilatkozatok szerint harci pozíciókat és fegyverraktárakat bombáztak Gázában, de

lerombolták a területet kormányzó radikális Hamász al-Aksza tévé- és rádióadóját, irodaházát és katonai hírszerzési központját is.

Az izraeliek először figyelmeztető lövéseket adtak le, aminek nyomán a tévé leállította a sugárzást, majd néhány perccel később lerombolták a háromemeletes házat. Az indoklás szerint a tévéadó

"erőszakos propagandát sugárzott Izrael és polgárai ellen,

és üzeneteket továbbított a miltánsoknak polgári lakosok és katonák elleni támadásokhoz".

"Emeletes épületeket támadtunk, amelyeket a Hamász terrortevékenységre használ. Azt követően bombáztunk, hogy a lakosokat evakuálták onnan" - mondta az Izraeli Védelmi Erők, azaz a hadsereg szóvivője, Ronen Manlis dandártábornok.

Percekkel a bombázás után a tévéadónak sikerült felújítania a műsorait, bár előre felvett anyagokat tudott csak sugározni.

Az izraeliek csapást mértek a Hamász belbiztonsági központjára is, amelyet szerintük szállodának álcáztak - ez az épület Gáza sűrűn lakott részén található, a helyi egészségügyi minisztérium közelében. A szintén toronyházba telepített és az izraeliek által lebombázott katonai hírszerzési központ pedig egy iskola közelében állt.

Tudósítók megjegyzik, hogy

2014 óta nem voltak ilyen heves összecsapások Izrael és a Gázai-övezet között, mint most.

A masszív légicsapások nyomán a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy fokozza a rakétatüzet a dél-izraeli Asdod és Beér Séva városok ellen, az Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig kilátásba helyezte, hogy az ország központjában csap le.

A mostani összecsapások kudarcra ítélhetik a Gáza körüli feszültség mérséklését célzó, egyiptomi közvetítéssel, több hónapja folyó tárgyalásokat,

pedig azoknak már konkrét eredményeik is voltak: a palesztin terület például több áramot és fejlesztési segélyt kap. Miért kockáztatta akkor az izraeli kabinet az eszkalációt? - teszik fel sokan a kérdést. A New York Times szerint azért, mert nem gondolták, hogy észreveszik a kommandósaikat, akik a hadsereg állítása szerint ironikus módon nem harci bevetésre mentek, hanem hírszerző eszközöket akartak telepíteni, de tűzharcba keveredtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×