eur:
388.49
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli célpontokra kilőtt palesztin rakéták Gáza fölött 2018. november 12-én. Egy palesztin aknavetős támadásban hat izraeli megsebesült, köztük egy 19 éves életveszélyesen. Az előző este a Gázai övezetet uraló Hamász hét fegyverese, köztük egy helyi parancsnok életét vesztette egy izraeli légicsapásban, amely előtt izraeli kommandósok behatoltak az övezetbe.
Nyitókép: Hatem Musza (MTI/AP)

Rakétazápor a Gázai övezetben

Fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indítottak a palesztin Gázai övezetből izraeli településekre, Izrael ugyanakkor mintegy százötven csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet célpontjaira - jelentette a tízes kereskedelmi tévécsatorna kedd reggeli híradásában.

Összeül az izraeli biztonságpolitikai kabinet, hogy további lépésekről döntsön, miután Askelónban már halálos áldozatot is követelt a hétfő délután kezdődött gázai rakétatámadás, amelyet a Hamász a félresikerült vasárnap éjjeli izraeli hírszerző akció megbosszulására indított.

Az izraeli lakott területek felé tartó rakéták túlnyomó többségét még a levegőben megsemmisíti a Vaskupola légvédelmi rendszer, néhány rakéta azonban áthatolt rajta,

és az övezettől északra található, tengerparti Askelónban éjjel becsapódott négy töltet.

Az izraeli hadsereg a levegőből, szárazföldről és a tengerről is lőtte a gázai célpontokat, a Hamász vezetői azonban rejtekhelyekre vonultak, és kiürítették a szervezet erődítményeit.

A hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határ mentén, egyben megkezdte a tartalékosok mozgósítását, de egyelőre elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer működésének kiterjesztéséhez szükséges embereket hívják be.

Izrael déli részén nincs tanítás, csak a biztonságos óvóhelyekkel rendelkező munkahelyeken dolgozhatnak, nem tartják meg a nagyobb tömegek részvételével tervezett rendezvényeket.

Szakértők szerint eddig egyik fél sem vetette be fegyverarzenáljának lényegi részét, a Hamász csak a határhoz közeli településeket támadja, a távolabbra eljutó rakétákat a háborús helyzet fokozódására tartogatja, és egyelőre Izrael is csak viszonylag mérsékelt válaszokat ad. A palesztinok négy halálos áldozatról számoltak be az eddigi csapásokban.

Noha a Hamász az általa uralt médiában azzal fenyeget, hogy következőként Asdódot és Beér-Sevát támadja meg, az egyiptomiakkal azt üzente, hogy ha Izrael leáll a válaszcsapásokkal, akkor beszüntetik a rakétacsapásokat.

A háttérben az ENSZ és Egyiptom diplomatái megpróbálják visszafordítani az erőszak kiterjedésének folyamatát, közvetítő tárgyalások folynak a néhány napja még eredménnyel biztató tűzszüneti tárgyalások felújítására.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésének fedezésére az izraeli légierő rakétákkal támadott gázai célpontokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×