INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

szlovákia

milos zeman

sargentini-jelentés

v4

Prága, 2018. március 8.Milos Zeman újraválasztott cseh államfő beszédet mond a beiktatási ünnepségén a prágai vár, a Hradzsin Ulászló-termében 2018. március 8-án. Zeman a parlamenti felsőház elnöke, Milan Stech előtt tette le az alkotmány által előírt fogadalmat a parlament két házának együttes ülésén. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Miloš Zeman szerint Brüsszel rászállt Magyarországra

„Csehországnak a saját érdekében el kell utasítania a Magyarország elleni büntetőintézkedéseket az Európai Unióban, mert a közeljövőben őt is valami hasonló érheti” – jelentette ki a cseh államfő csütörtök este egy tévéinterjúban. Ezzel egy időben néhány száz fős tüntetés is volt Prágában a magyar nagykövetség épülete előtt.

A Barrandov televíziónak adott szokásos heti tévéinterjúban Miloš Zemant a Sargentini-jelentés alapján a Magyarország ellen indított eljárásról is kérdezték. A cseh elnök válaszában szolidaritást vállalt hazánkkal, mint mondta,

Magyarország védekezik a teljes bekebelezés ellen.

A köztársasági elnök a Visegrádi Négyek fontosságát is hangsúlyozta, mert – mint aláhúzta – ennek a tömörülésnek köszönhető, hogy az unió elállt a kötelező bevándorlási kvóták bevezetésétől.

„Vannak emberek, akik meg akarják bontani a V4-et, én ellenkezőleg, a megerősítését szorgalmazom” – jegyezte meg Zeman, hozzátéve, hogy azok a cseh európai parlamenti képviselők, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, bizonyságot szolgáltattak visegrádi szolidaritásuk hiányáról.

Az államfő továbbá kifejtette, hogy

az Európai Unió nemcsak Magyarországra, hanem Lengyelországra és Szlovákiára is nyomást gyakorol,

hogy több területen módosítsák, illetve Brüsszel elképzeléseihez igazítsák politikájukat. Zeman szerint felvetődik a kérdés, ki lesz a következő, akire rászáll Brüsszel. „Csehországnak a saját érdekében fel kell lépnie ez ellen, máskülönben akár ő is sorra kerülhet” – mutatott rá.

A Miloš Zemannal készített interjú sugárzásával egyidőben tüntetés is volt a cseh fővárosban. A magyar nagykövetség prágai épülete elé pár százan érkeztek, hogy kiálljanak a magyar kormány uniós és migrációs politikája mellett. A demonstrálók elítélték azokat a cseh EP-képviselőket, akik a múlt héten megszavazták a Sargentini-jelentést. A felszólalók pedig egybehangzóan elutasították az Európai Parlament döntését, amely az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítására tett javaslatot Magyarország ellen. Zemanhoz hasonlóan hangsúlyozták, hogy Csehországnak ki kell állnia a magyar kormány mellett. Azt hangoztatták, hogy

a V4 országainak szükségük van egymás kölcsönös támogatására.

A megjelentek közt jelen volt az egykori cseh elnök, Václav Klaus fia, aki az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt színeiben politizál. Ifj. Václav Klaus elmondta, nem azért ment ki a tüntetésre, hogy támogassa Orbán Viktor miniszterelnököt, de úgy véli, hogy Magyarországnak, a magyar népnek joga van úgy kormányozni országát, ahogy akarja.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Miloš Zeman Magyarországról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018