eur:
393.88
usd:
369.07
bux:
65865.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Prága, 2018. március 8.Milos Zeman újraválasztott cseh államfő beszédet mond a beiktatási ünnepségén a prágai vár, a Hradzsin Ulászló-termében 2018. március 8-án. Zeman a parlamenti felsőház elnöke, Milan Stech előtt tette le az alkotmány által előírt fogadalmat a parlament két házának együttes ülésén. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Miloš Zeman szerint Brüsszel rászállt Magyarországra

„Csehországnak a saját érdekében el kell utasítania a Magyarország elleni büntetőintézkedéseket az Európai Unióban, mert a közeljövőben őt is valami hasonló érheti” – jelentette ki a cseh államfő csütörtök este egy tévéinterjúban. Ezzel egy időben néhány száz fős tüntetés is volt Prágában a magyar nagykövetség épülete előtt.

A Barrandov televíziónak adott szokásos heti tévéinterjúban Miloš Zemant a Sargentini-jelentés alapján a Magyarország ellen indított eljárásról is kérdezték. A cseh elnök válaszában szolidaritást vállalt hazánkkal, mint mondta,

Magyarország védekezik a teljes bekebelezés ellen.

A köztársasági elnök a Visegrádi Négyek fontosságát is hangsúlyozta, mert – mint aláhúzta – ennek a tömörülésnek köszönhető, hogy az unió elállt a kötelező bevándorlási kvóták bevezetésétől.

„Vannak emberek, akik meg akarják bontani a V4-et, én ellenkezőleg, a megerősítését szorgalmazom” – jegyezte meg Zeman, hozzátéve, hogy azok a cseh európai parlamenti képviselők, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, bizonyságot szolgáltattak visegrádi szolidaritásuk hiányáról.

Az államfő továbbá kifejtette, hogy

az Európai Unió nemcsak Magyarországra, hanem Lengyelországra és Szlovákiára is nyomást gyakorol,

hogy több területen módosítsák, illetve Brüsszel elképzeléseihez igazítsák politikájukat. Zeman szerint felvetődik a kérdés, ki lesz a következő, akire rászáll Brüsszel. „Csehországnak a saját érdekében fel kell lépnie ez ellen, máskülönben akár ő is sorra kerülhet” – mutatott rá.

A Miloš Zemannal készített interjú sugárzásával egyidőben tüntetés is volt a cseh fővárosban. A magyar nagykövetség prágai épülete elé pár százan érkeztek, hogy kiálljanak a magyar kormány uniós és migrációs politikája mellett. A demonstrálók elítélték azokat a cseh EP-képviselőket, akik a múlt héten megszavazták a Sargentini-jelentést. A felszólalók pedig egybehangzóan elutasították az Európai Parlament döntését, amely az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítására tett javaslatot Magyarország ellen. Zemanhoz hasonlóan hangsúlyozták, hogy Csehországnak ki kell állnia a magyar kormány mellett. Azt hangoztatták, hogy

a V4 országainak szükségük van egymás kölcsönös támogatására.

A megjelentek közt jelen volt az egykori cseh elnök, Václav Klaus fia, aki az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt színeiben politizál. Ifj. Václav Klaus elmondta, nem azért ment ki a tüntetésre, hogy támogassa Orbán Viktor miniszterelnököt, de úgy véli, hogy Magyarországnak, a magyar népnek joga van úgy kormányozni országát, ahogy akarja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×